Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Augustpriset till DN:s Lena Andersson

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fem kvinnor belönades när Augustpriset delades ut för 25:e gången på måndagskvällen. DN-medarbetaren Lena Andersson tog hem skönlitteraturkategorin med sin kärleks­roman ”Egenmäktigt förfarande”.

Det blev Lena Andersson som fick årets skönlitterära Augustpris för sin ”Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek”. I sitt tal tackade hon två okända killar som stal hennes dator med en påbörjad roman under en resa, vilket gjorde att hon var tvungen att börja på ”Egenmäktigt förfarande” i stället – en bok som satt långt inne.

– Det tog emot att nå ner till smärtpunkterna och att inte väja för dem, sade en glad Lena Andersson efter prisutdelningen.

Många känner igen sig i din bok. Vad är det du har lyckats fånga?

– Vi gör en massa saker som aldrig når dagsljuset. Tänker, lider och plågas. Folk kämpar med sådant här, kan jag tänka mig. Kärlek och hopplösa relationer.

Lena Anderssons fick ta emot priset av skådespelaren Sven Wollter, som var en av de kända personer som fått i uppgift att presentera de nominerade. Han beskrev romanen med ett nyuppfunnet ord:

– Jag försökte hitta ett ord för den här boken och kom till slut på det: den är ”bedrabbande”.

Priset för bästa fackbok gick till Bea Uusma för ”Expeditionen. Min kärlekshistoria” där hon skildrar sin egen besatthet av att reda ut vad som egentligen hände under ingenjör Andrées expedition mot nordpolen.

– Jag vet folk som inte kan läsa boken utan att gråta. Det är inte bara tre fjantar från Stockholm som ville flyga vätgasballong till nordpolen, berättelsen om dem är något större än så, sade Bea Uusma som förklaring till vad i Andréehistorien som fascinerar.

Vad betyder priset för dig?

– Boken blir inte bättre av att ett pris, och inte sämre av att inte få ett pris. Men det kanske betyder att fler kommer att läsa, sade Bea Uusma.

Årets svenska barn- och ungdomsbok blev ”Snöret, fågeln och jag” av Ellen Karlsson och Eva Lindström, om två barns udda vänskap. Illustratören Eva Lindström är Augustveteran och har blivit nominerad åtta gånger totalt. Ellen Karlsson är däremot debutant och säger att priset betyder mycket, inte minst för att boken är utgiven på ett litet förlag.

– Jag antar att det betyder att den kommer att finnas i alla butiker, och det är ju jättekul!

Vad är det med boken folk gillar?

– Jag vet att Evas bilder verkligen berör många människor. Jag hoppas att boken får folk att känna mycket, sade Ellen Karlsson.

Augustpriset har delats ut av Svenska förläggareföreningen sedan 1989 och firar alltså 25 år i år. De sex nominerade böckerna i de tre kategorierna väljs ut av jurygrupper och därefter utses pristagarna av tre elektorsförsamlingar à 21 personer, där förläggare, bibliotek och litteraturkritiker är representerade. Förutom en tre kilo tung statyett delas 100.000 kronor ut i varje kategori.

Lilla Augustpriset, ett pris för ungdomar mellan 16 och 20 år, gick till Nicole Accord från Ludvika som belönades med 15.000 kronor för sin berättelse ”Då skulle världen vara en vacker plats”.

Årets vinnare

Årets svenska skönlitterära bok: ”Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek”, av Lena Andersson.

Årets svenska fackbok: ”Expeditionen. Min kärlekshistoria”, av Bea Uusma.

Årets svenska barn- och ungdomsbok: ”Snöret, fågeln och jag”, av Ellen Karlsson och Eva Lindström.

Lilla Augustpriset: ”Då skulle världen vara en vacker plats”, Nicole Accord, Ludvika.