Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Bästa fynden på bokrean – DN:s kritiker tipsar

Foto: Pontus Lundahl/TT

Onsdagen den 24 februari startar bokrean, sedan länge en folklig läsfest. DN:s kritiker ger sina bästa fyndtips.

5 barnböcker: Lotta Olsson väljer sina favoriter

Foto: Gunilla Bergström
”Raska på, Alfons Åberg”
Rabén & Sjögren

Alfons Åberg när han är som bäst: när en vardaglig situation dissekeras. ”Raska på nu”, ropar pappa Åberg. ”Jag ska bara…” svarar Alfons, gång på gång. Den mest citerade av alla Alfonsböckerna. 3–6 år.

Foto: Jo Salmson
”Kungen kommer”
Bonnier Carlsen Ill. Åsa Ekström

Välskriven och lättläst fantasy för yngre barn. Det ekar av kung Arthur (utan att bli det minsta mossigt) när Maro misslyckas med en utmaning och tvingas ut på ett svårt uppdrag. Första delen i en serie. 6–9 år.

Foto: Katarina von Bredow
”Du & jag”
Rabén & Sjögren

Tolvårige Andreas går balansgång mellan barndom och ungdomsliv, kämpar med skolans bild av honom som ”professorn” och med bilden av sin pappa som förändras. Underbar tonträff. Första delen av tre. 9–12 år.

Foto: Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson
”Pax: Nidstången”
Bonnier Carlsen

Första delen i Pax-serien om Alrik och Vidar som hamnar som fosterbarn hos ett par i Mariefred. I skolan finns det mobbare, men utanför skolan finns betydligt värre monster. Skräckaction för 9–12-åringar.

Foto: Sara Kadefors
”Lex bok”
Lilla Piratförlaget

Augustnominerad 2013. En lysande intelligent metaberättelse om Lex som dels startar en ljugblogg, dels matar mammas nya kille med material till hans nya ungdomsbok. Bra läsning för alla åldrar, särskilt vuxna.

5 fackböcker: Johan Hilton väljer sina favoriter

Foto: George Orwell
”Hyllning till Katalonien”
Övers. Ingemar Johansson Atlantis

Orwell är tidernas reportageförfattare. Punkt. ”Hyllning till Katalonien” är lika gastkramande i dag i sin skildring av sönderfallets Spanien som den var under brinnande inbördeskrig på 30-talet. Och dessutom: färgerna, lukterna, kärleken.

Foto: Lawen Mohtadi
”Den dag jag blir fri”
Natur & Kultur

Lika delar upplyftande som nedslående läsning om en av Sveriges viktigaste antirasistiska aktivister: Katarina Taikon. Upplyftande därför att hon fanns och bröt igenom bruset, nedslående för att ingenting egentligen har hänt.

Foto: Per T Ohlsson och Mats Bergstrand (red)
”Sveriges statsministrar under 100 år”
Albert Bonniers förlag

Förvånansvärt skojig läsning om Sveriges statsministrar från Karl Staaff till Fredrik Reinfeldt. Ta med en liten vagn inför hemfrakten, boxen är rätt tung och består av 22 böcker.

Foto: Manning Marable
”Malcolm X”
Övers. Stefan Lindgren
Leopard

Vad var det egentligen som Beyoncé sjöng om på Superbowl? Manning Marables biografi över radikalen Malcolm X är en oavbrutet hänförande bok om klassklyftornas och rasismens USA och om mannen som blev dess offer.

Foto: Svetlana Aleksijevitj
”Kriget har inget kvinnligt ansikte”
Övers. Kajsa Öberg Lindsten Ersatz

Sade jag att Orwell är tidernas reportageförfattare? Dumt, Aleksijevitj är minst lika bra. Egentligen går det utmärkt att läsa vilken som helst av hennes böcker. Alla är enastående. Eller läsa dem i svit, tillsammans utgör de ett mäktigt körverk över den sovjetiska människan.

4 romaner och 1 dikt: Malin Ullgrens favoriter

Foto: Sara Stridsberg
”Beckomberga. Ode till min familj”
Albert Bonniers förlag

Det nedlagda mentalsjukhuset är berättelsens mitt i Sara Stridsbergs vackra, sorgliga och ändå på något sätt stärkande roman om flickan Jackie och människorna hon möter – i och utanför galenskapen.

Foto: Selma Lagerlöf
”Löwensköldska ringen. Charlotte Löwensköld”
Brombergs

Två av Lagerlöfs bästa. Gotiskt spännande och uppriktigt under-hållande om arvssynd och med ett oförglömligt persongalleri. Sista delen i serien, ”Anna Svärd”, ingår inte i denna utgåva, men den måste man läsa för att få veta hur det går.

Foto: Muriel Spark
”Miss Jean Brodies bästa år”
Övers. Ingeborg von Rosen
Modernista

Ett litet mästerstycke om en lärare som knyter ett gäng hängivna flickor kring sig. Pedagogik, sexualitet, gruppdynamik, konst och fascism i mellankrigstiden – och så själva Jean Brodie: ett komplext, humoristiskt kvinnoporträtt extra allt.

Foto: Jesper Svenbro
”Hill, Hill, Hill”
Albert Bonniers förlag

Kring konstnären Carl Fredrik Hill spinner Svenbro denna del i sin lyriska självbiografi. Berättande, inkluderande, förklarande och ändå med diktens vibration i behåll. Läs också Svenbros fina ”Krigsroman. Dikter” från 2012.

Foto: Marguerite Duras
”Vicekonsuln”
Övers. Kristoffer Leandoer
Lind & Co

Duras skildrar begär och utsatthet – i kärlek och i kolonial ekonomi – som ingen annan. Alla adjektiv känns töntiga när man försöker fånga den sugande magin i hennes berättande.