Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Bokförlag skänker 500 kilo böcker till Kristdemokraterna efter Aktuellt-blundern

Foto: Pontus Lundahl/TT

Efter att Ebba Busch Thor i en omtalad tv-intervju misslyckats med att svara på tre frågor om svensk litteratur vill bokförlaget Daidalos skänka bildning åt Kristdemokraterna.

I förra veckan medverkade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor i SVT:s Aktuellt, och fick med anledning av KD:s förslag om införandet av en litterär kanon i grundskolan frågor om tre svenska romanklassiker. 

Läs mer: Ebba Busch Thor (KD) kunde inte författarna bakom svenska klassiker

Partiledaren fick efter intervjun mycket kritik eftersom det visade sig att hon inte kunde svaren på någon av frågorna – vilka författare som skrivit ”Gösta Berlings saga”, ”Giftas” och ”Gentlemen”, nämligen Selma Lagerlöf, August Strindberg och Klas Östergren.

För att råda bot på den förmodade litterära okunskapen i Kristdemokraterna har nu det svenska förlaget Daidalos placerat sin samlade utgivning utanför partiets huvudkontor i Stockholm.

Quiz: Kan du mer om litterära klassiker än Ebba Busch Thor?

Över 500 kilo vägde böckerna som kördes till högkvarteret med en gaffeltruck. I en video från Daidalos visas färden till Kristdemokraternas huvudkontor upp.

– Man kan tycka vad man vill om huruvida läsning av till exempel ”Gösta Berlings saga” är det bästa sättet att komma in i det svenska samhället 2017. Men om KD nu anser detta kan man ju tycka att de bör ha viss koll på litteraturen själva. Förhoppningsvis kan böckerna från oss bidra till att väcka läslusten inom partiet, säger Pelle Sjödén på Daidalos i ett uttalande.