Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bokrecensioner

Andreas Norman: ”En rasande eld”

Andreas Norman
Andreas Norman Foto: Caroline Andersson

Andreas Normans deckardebut utspelar sig på utrikesdepartementet där en anställd misstänks ha terrorkopplingar. Lotta Olsson gläds åt en ny berättare med ovanligt rikt språk.

Litteraturrecension

Skribent: Andreas Norman

Titel: ”En rasande eld”

Utgiven av: Albert Bonniers förlag

Sällan har jag läst en så välskriven roman­debut som denna. Andreas Norman debuterade som poet 1996, men har sedan dess arbetat på utrikesdepartementet. Nu har han skrivit en thriller som inleds just på UD, där en ung kvinna gnetar på i sin karriär.

Det låter ju inte så himla spännande, och till en början läser jag bara för att det är en rolig beskrivning av vardagslivet på UD, med ironiska kommentarer om diverse tjänstetillsättningar, kontorsstolar och det idoga flygandet kors och tvärs över världen. Ett väloljat maskineri i högt tempo, där ett antal hårt arbetande tjänstemän ser till att hålla Sveriges utrikespolitik på det spår som regeringen vill.

Tills Carina Dymek, som kvinnan heter, oförhappandes får ett dokument av en okänd man i Bryssel. Det visar sig vara en EU-utredning om europeiskt samarbete mot terrorismen, hemligstämplad, men det är det ju mycket som är i deras verksamhet. Inget mer med det, hon läser lite frågande och skickar det sedan plikttroget vidare, bland annat till justitiedepartementet. Och slänger i väg en kopia till sin pojkvän, juristen Jamal på justitiedepartementet.

Varpå helvetet brakar lös. Det går blixtsnabbt. Carina Dymek blir inkallad till chefen, sedan står en säkerhetsvakt och håller ögonen på henne när hon plockar ihop sina saker. Vad är det egentligen för dokument hon har fått? Och av vem?

De som manövrerar ut henne börjar oroligt nysta i den läcka som tycks ha uppstått. Varifrån har hon fått dokumentet? Är det en terroraktion på gång? Den där egyptiern som Carina Dymek är tillsammans med, har han möjligen terrorkopplingar? Brittiska underrättelsetjänsten hör av sig.

Det är ingen ovanlig historia, detta med vad skräcken för terrorismen får för konsekvenser. Andreas Norman berättar den bara väldigt mycket bättre än de flesta. Det är inte sakkunskapen som är avgörande, även om den naturligtvis är viktig. Det här är framför allt en enormt bra roman, med skickligt orkestrerad dramaturgi, rikt språk och extremt trovärdiga människor.

Först efteråt inser jag att Andreas Norman har skrivit en hisnande thriller nästan helt utan blod. Bara det är ju en bedrift.

4 x nya deckare.

Kristina Ohlsson: ”Davidsstjärnor”. Piratförlaget. En av Sveriges bästa deckarförfattare just nu, framför allt skriver hon bra intriger. Femte boken om Fredrika Bergman och Alex Recht, som är ovanligt vanliga för att vara med i en deckare. Det är vinter i Stockholm, och en förskollärare blir ihjälskjuten utanför en judisk skola. Samma dag försvinner två tioåriga elever från samma skola. Antisemitiskt hatbrott? Skickligt berättad, men slutet är mindre trovärdigt.

Jussi Adler-Olsen: ”Marcoeffekten”. (Marco-effekten). Övers. Leif Jacobsen. Albert Bonniers förlag. I grunden en enkel historia: en tiggarpojke försöker fly från sin sektliknande familj. Gång på gång håller de på att fånga honom, gång på gång lyckas han smita. Men det är inte därför avdelning Q blir inblandad, utan på grund av ett försvinnande som Rose och Assad intresserar sig för. Carl Mörck suckar men vad hjälper det? Riktigt bra historia, men tyvärr inte lika mycket humor som tidigare.

Cathi Unsworth: ”Weirdo”. (The serpent’s tail). Övers. Per Planhammar. Kalla kulor förlag. Lätt snårig deckare. Ändå läser jag fascinerat, för historien är riktigt bra och persongalleriet genomtänkt. I den lilla brittiska hålan Ernemouth begicks ett mord med satanistiska förtecken på åttiotalet. Tonårsflickan Corrine blev dömd för mordet, men var hon verkligen skyldig? Tjugo år senare börjar privatdetektiven Sean Ward snoka. Suggestiv berättelse om klass och tonårslojaliteter.

Mo Hayder: ”Ritual”. (Ritual). Övers. Anders Bellis. Modernista. Nej, sånt här brukar jag inte alls tycka om. Huvudpersonen Flea, en kvinna som ser ut som en liten flicka, är ångestladdad, självdestruktiv och dras på ett mystiskt sätt till kommissarie Caffery som brukar gå till prostituerade. Sånt får mig att osäkra min feminism (som annars sover igenom det mesta). Men den mörka, obehagliga historien om det som verkar vara blodiga ritualmord i Bristol är väl berättad.

4 x nya pocketdeckare

Håkan Nesser: ”Styckerskan från lilla Burma”. Månpocket. Sista boken om Gunnar Barbarotti, tillbaka på jobbet efter att ha begravt sin hustru. Han börjar plocka med ett fem år gammalt fall där en man försvann. Inget ovanligt. Men hans sambo har suttit på Hinseberg för att ha dödat och styckat sin förra man. Barbarotti åker stillsamt runt och pratar med folk, och börjar omvärdera den officiella historieskrivningen. Det är inte spänningen man läser för, det är stilen.

Annika Sjögren: ”Allt vad marken gömmer”. Ordfront pocket. Det bästa med Annika Sjögren är hennes miljöer. Jag vet ingen som kan konstruera så obehagligt realistiska mord, utan att behöva dra in gangstergäng och en livsfarlig undre värld. Hos Annika Sjögren är mördarna de som till slut tappar orken. Här är det en städare som börjar rota i sitt förflutna när mamman har dött, och ett skolmåltidsbiträde vars vuxna son vill flytta hemifrån. När de hade det så bra.

Deon Meyer: ”Den sista safarin”. (”Onsigbaar”). Övers. Mia Gahne. Månpocket. En kvinna hyr privatdetektiven Lemmer för att försöka hitta hennes bror, som varit försvunnen i åratal. Men hon är säker på att han finns i Krugerparken, och eftersom Lemmer behöver pengarna åker han med henne dit och börjar leta. Fin skildring av själva parken och människorna som är beroende av dem, och som vanligt skriver Meyer med Sydafrikas blodiga historia i färskt minne. Lite för klichéartade huvudpersoner.

Henrik Tord: ”Kum”. Ordfront pocket. Skicklig debut om människohandel i Sydost­asien. Å ena sidan blir en femåring kidnappad från sin välbeställda svenska familj där tristessen är det värsta bekymret, å andra sidan skickas två kambodjanska barn till Phnom Penh för att rädda familjen från svält. Det är klart att det inte blir den sorts arbete som de trodde. Otäck berättelse om klasskillnader och om barnprostituerades vardag, våld och förnedring.