Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-10-20 21:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/bilderbok-gammal-saga-i-hoppfull-nytolkning/

Bokrecensioner

Bilderbok: Gammal saga i hoppfull nytolkning

Bild 1 av 5
Bild 2 av 5
Bild 3 av 5
Bild 4 av 5
Pija Lindenbaums finurliga bilder gör en varm inombords, skriver Pia Huss.
Bild 5 av 5 Pija Lindenbaums finurliga bilder gör en varm inombords, skriver Pia Huss.

Pija Lindenbaum återberättar sagan om Mäster Skräddare så att den blir både inkännande och hoppfull.

Pia Huss
Rätta artikel

Pija Lindenbaum

”Bidde det då? Sagan om Mäster Skräddare”

Rabén & Sjögren

”Om ditt hjärta brister, laga det med Karlssons klister” löd barndomsramsan. Trösteord att minnas så snart jag återvände till den gamla sagan ”Mäster Skräddare”. Egentligen en alldeles hemsk historia om hur lyckliga förhoppningar grusas och en liten man blir berövad om inte allt, så i varje fall nästan. Ni minns honom säkert, gubben som går till skräddaren med sitt fina tyg och hoppas på att få en rock uppsydd. Ett hopp som snart krymper till ett par byxor, sedan en väst, ett par vantar och slutligen bara till en liten tumme. Fast inte ens det blir det, ”det bidde ingenting” lyder det klassiska slutet. En upprepningshistoria som generationer läst. En saga som märkligt nog är både sorglig och komisk. 

Just det tragikomiska har Pija Lindenbaum gått igång på i sin samtida uppgradering av berättelsen. Och när hennes kolorit, glada önskedrömsbilder, finurligt tecknade minspel och små detaljerade enskildheter, fyller bokuppslagen är sagan fortfarande sorglig, men också så inkännande att en blir varm inombords. 

Pija Lindenbaum lämnar heller ingen i sticket. I finalen har visserligen den lille mannen förlorat sin dröm om en gul rock med röda blommor – det är så hans fina tyg ser ut – men av alla de sönderklippta tygbitarna gör han ett flaggspel att hissa i masten på sin båt.

En nytolkning av sagan alltså, men också så mycket mer när Pija Lindenbaum bildmässigt förhåller sig till en liten mans stora drömmar. Han är en väldigt försynt person, lite av samma kaliber som farbrorn Barbro Lindgren beskriver i sin numera också klassiska ”Sagan om den lilla farbrorn”. Lindenbaums farbror är så försynt att han inte ens unnar sig att bli vare sig besviken eller rasande på den nonchalanta skräddaren i hästsvans. Hen som sitter där så loj och klipper sönder fintyget. Men också den timidaste har fantasi. I de självlysande bilderboksscenografier som infogas mellan de återkommande skrädderibesöken, följer vi vad drömmarna om en gul rock kan betyda. Äntligen ska den lille mannen bli någon som väcker beundran mitt i den allmänna alldagligheten. Varmt gult och rött som motståndshandling mot tristessen.

Så, kanske är en blommig outfit ouppnåelig, men möjligen är mannen i sin segelbåt ändå lycklig när han får hissa sina drömmar i topp? Och kanske ligger där rent av en liten tub Karlssons klister på durken.