Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bokrecensioner

Bjørn F Rørvik och Gry Moursund: Bockarna Bruse börjar skolan

Rolig action i klassisk saga med moderna skolproblem.

BILDERBOK
Bjørn F Rørvik och Gry Moursund
”Bockarna Bruse börjar skolan”
Svensk text: Pija Lindenbaum
Lilla Piratförlaget, 3-6 år

Foto: De norska bilderboksbockarna Bruse har gjort succé sedan ”Bockarna Bruse på badhuset” översattes 2012: den gamla sagan i toppmodern tappning, med mycket humor i både bild och text när trollet ställer till med oreda i badhusets rutschkana och måste besegras.

Man blir ju orolig när framgångskonceptet ska upprepas flera gånger, hur kul blir det? Men det gick bra även i ”Bockarna Bruse kommer igen” (2014), där trollet hade flyttat in på äldreboende och gjorde hemmet osäkert för alla andra.

Nu blir bockarna kallade till skolstart, genom ett förbryllande felstavat brev från den nya rektorn. Minsta bocken förstår inte alls varför man ska gå i skola, inte mellanbocken heller, men största bocken är lydigt ordningsam och får med sig småbröderna.

Skolan är dessbättre inte så tossig. Där finns massor av nya lekkamrater och det är inte alls så svårt, trots att bockarna får höra av sina skolkamrater om hur läskiga fröknar det finns och om att den nya rektorn äter ettagluttare. Men bockarna får den superbästa läraren, Harianne, och allt ser riktigt idylliskt ut, tills den minsta bocken behöver gå på toa och bröderna följer med för säkerhets skull, i den stora skolan där vad som helst kan hända när man lämnar klassrummets trygghet.

Och det gör det förstås!

Bjørn F Rørvik och Gry Moursund gör en genomarbetad komposition av varje uppslag, där texten eftertryckligt varierar i typografin och sneddar in i bilderna så att bild och text ingår en oupplöslig enhet. Bjørn F Rørvik blinkar då och då åt de vuxna i sin text, utan att det känns påklistrat.

Ändå är det Gry Moursunds levande, vildsinta bilder som återigen är bokens bärande del, i en skickligt genomförd stil som påminner om barnteckningar. Hon arbetar i en blandteknik av krita, tusch och kollage, i medvetet slarv där färgen inte nödvändigtvis måste vara heltäckande och rörelserna får fart av sin absurda kantighet. Ben pekar rakt ut när fröken Älgblom jagar bockarna Bruse uppför trappan, nyfikna nosar lyfts rakt upp när brandkåren kommer. Papper som virvlar ur kopieringsmaskinen och ett troll sett uppifrån blir en skrämmande kaotisk actionbild, med tre rädda bockar som flyr i galopp. Men det är klart att det ordnar sig, i denna oväntat roliga skräckberättelse om den moderna skolans rekryteringsproblem.