Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bokrecensioner

”Bockarna Bruse kommer igen”: Yster saga på trygg grund

Gry Moursunds bilder är fyllda av rynkade pannor, stirrande blickar och svarta ögonbryn.
Gry Moursunds bilder är fyllda av rynkade pannor, stirrande blickar och svarta ögonbryn.

De tre bockarna Bruse har blivit en tuff norsk attacktrio. I en ny bok bryter de trollets skräckvälde på äldreboendet Skogens ro.

Bilderbok

Bjørn F Rørvik (text) och Gry Moursund (bild)
”Bockarna Bruse kommer igen”
Övers. Pija Lindenbaum Lilla Piratförlaget

Först blev jag bara irriterad på Gry Moursunds illustrationer till ”Bockarna Bruse på badhuset” (2012). Kladdigt och tuschigt, det såg ut som flåshurtigt parodierade barnteckningar.

Sen kunde jag ju ändå inte låta bli att visa boken för alla jag träffade. Det var ju en sådan bra nytolkning. Och bilderna blev roligare och roligare för varje läsning.

I höstas kom den nya boken, som är ännu knäppare. Va? Har trollet flyttat till äldreboende? Nä-ä-ä-ä, bräker man för sig själv som vuxenläsare, sådant är väl ba-a-a-ra roligt för vuxna.

Men det blir oemotståndlig humor för alla åldrar. De tre bockarna Bruse ska på semester och funderar på om Berlin vore trevligt, å andra sidan: ”det ä-ä-är alldeles för dyrt”. I stället blir det en tur till fäbon, som förr! (”Bläää! sa småbröderna. Det där tråkiga fjä-ället.”) Men vad nu? Inget troll under bron? Bockarna beger sig till äldreboendet Skogens ro och hittar skräckslagna gamlingar. Vad kan personalen göra när trollet är tre hundra år gammalt och bevisligen har rätt till en plats?

Visst är det Gry Moursunds bilder man fastnar i, med alla roliga detaljer och det uttrycksfulla hos de rundhuvade bockarna. Hon arbetar effektivt med små medel: rynkade pannor, stirrande blickar och svarta ögonbryn blir till egensinniga personligheter. Alla linjer far i väg åt olika håll i bilderna, medvetet turbulent, i en blandteknik med tusch och kritor som blir förbluffande levande på olika färgfält.

Men boken är en genomtänkt helhet, där den kortfattade texten i ojämn typografi också ligger kors och tvärs med brä-ä-äkande inslag, och Bjørn F Rørvik lyckas få imponerande mycket sagt – här finns det moderna livet och bockarnas åldersskillnad, landsbygdens stängda lokaler och översittarens makt, allt sammanvävt till en yster saga som vilar tryggt på gammal grund.

Det är ett nytt liv för bockarna Bruse, en tuff norsk attacktrio som inte väjer för något och som till och med får växa mellan böckerna. Mellanbockar kan också!