Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bokrecensioner

E Lockhart: ”Kanske är det allt du behöver veta

E Lockhart
E Lockhart Foto: Heather Weston

”En familjs sönderfall. E Lockhart bygger elegant upp tragedin.

Unga vuxna

E Lockhart
”Kanske är det allt du behöver veta”
Övers. Carina Jansson
Lavender Lit

Det hände något den där sommaren när Cadence var femton år. Som vanligt tillbringade hon sommaren på sin familjs ö, den amerikanska familjen Sinclairs egen semesterö, där morfar patriarken byggt hus åt sig själv och sina tre döttrar och deras familjer. Och ett hus åt tjänstefolket, men det märks knappt. Tjänstefolk märks inte.

Cadence kallas Cady och återförenas varje sommar med sina jämnåriga vänner, kusinerna Johnny och Mirren och så Gat som inte är en av dem. De kallar sig Lögnarna, de växer upp tillsammans, förändras och börjar gradvis avslöja sin familjs hemligheter. Som alla ungdomar gör: världen vidgas, man börjar ifrågasätta familjens normer och regler. Vem känner till namnen på tjänarna? Vad hände vid den där skilsmässan? Vem är accepterad och vem är inte? Är det rimligt?

Ön är en miniatyrvärld, en skimrande sommarvärld där allt till en början är enkelt, soligt och lättjefullt. När började det förändras? Cady återkallar sina somrar i minnet, går igenom dem bit för bit. För allt slogs sönder den sommaren när hon var femton, och i minnet finns ett gapande hål. Någonting hände, något som gjorde att Cady blev svårt skadad. Nu: mediciner. Migrän. Obegripliga minnesfragment. Och en familj som viker undan, besynnerligt annorlunda än förr.

I början är det bara en i raden av nostalgiska skildringar av rika amerikanska familjer. Men Lockhart bygger elegant upp tragedin bit för bit: den sakta framväxande kärlekshistorien mellan Cady, som är familjen Sinclairs första barnbarn, arvtagerskan, och Gat som är utanför på flera sätt. Det blir ett lågmält klassdrama med etniska förtecken, men det blir också något större.

”Kanske är det allt du behöver veta” sägs vara för unga vuxna, men det är snarare en vuxenroman som också går att läsa när man är yngre. Den slutar i en genomgripande överraskning, skickligt konstruerad och ödesdiger för hela familjen Sinclair. Den tänker jag självfallet inte avslöja, och den är nödvändig för historien.

Men det är inte den jag minns efteråt. Den står nästan lite i vägen för romanens stora styrka, för det är Cadys röst som stannar kvar. Före katastrofen var hon i grunden en helt vanlig tonårsflicka, präglad och bunden av sin uppväxt, och fast besluten att slå sig fri.

Den frigörelsen kostar så ofattbart mycket, inte bara för Cady utan för hela familjen. I berättelsen om familjen Sinclair tar det sig konkret uttryck, men kanske går alla familjer alltid sönder i någon mån, gång på gång, så fort ett barn växer upp.