Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bokrecensioner

Lena Ollmark och Per Gustavsson: Den förskräckliga historien om Lilla Hon

Skruvad skräck.
Skruvad skräck.

Träffsäkert och skruvat för små skräckentusiaster.

KAPITELBOK
Lena Ollmark och Per Gustavsson
”Den förskräckliga historien om Lilla Hon”
Lilla Piratförlaget, 6–9 år

Foto: Alla älskar spökhistorier! Även om spöken nu inte finns (eller?) berör ändå spökhistoriernas urgamla nerv de flesta lyssnare. Och kanske främst alla barn som när de växer upp älskar att bli skrämda och sedan i sin tur lära sig och förmedla dessa mer eller mindre sofistikerade läskigheter.

Lena Ollmark och Per Gustavsson har i sin synnerligen träffsäkra version av barn som skrämmer andra barn, ”Den förskräckliga historien om Lilla Hon”, verkligen tagit denna genre till en ny nivå. Och det är riktigt bra.

Lilla Hon är en av dessa många osynliga barn, vars föräldrar inte har tid och bara tycker att hon låter för mycket eller stökar till det hemma. De enda som egentligen ser henne är ”de andra barnen”, hennes plågoandar som njuter av att skrämma Lilla Hon med historier om spöken som sägs finnas på skolan.

Här återfinns hemskheter som Lärarinnan på vinden som tvingade eleverna sjunga psalmer tills de kräktes och Matfarbrorn som gjorde kalops av alla som inte åt upp maten (och av dem som inte gillade broccoli), Slöjdflickan ”hon som sprang med saxen”, ja, ni fattar, och kanske värst av de alla, Bibliotekspojken som brände upp hela klassens matteprov, ”för att de skulle bli tvungna att göra om det”. The Horror, The Horror!

Lilla Hon drömmer dock om att få vara med de andra barnen i kuddrummet och stoja. Framför allt drömmer hon om att få vara med. Och om att äta bokstavskex och sedan vissla. Vilket är svårt. Men den dörren är stängd, till en dag då ”de andra barnen” bestämmer sig att ge Lilla Hon en chans. Bara hon går upp ensam till den förbjudna vinden. Och vad gör man inte för att få vara med? Vågar Lilla Hon? Och finns spökena på riktigt?

”Den förskräckliga historien om Lilla Hon” vänder upp-och-ner på en hel del föreställningar om spökgenren och provocerar även en del. Men likt de bästa skräckhistorierna måste det finnas en nerv som säger: tänk om det ändå är sant. Den är skruvad, kul men även sorglig och lite läbbig.

Och med Per Gustavsson underbara illustrationer är detta helt klart en blivande favorit bland de yngsta skräckfansen.