Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bokrecensioner

Lotta Olsson om nio deckare - sällsynt roligt – och otäckt

Stephen Booths torroligt buttra attityd till nutidens idéer gör hans böcker så läsvärda.
Stephen Booths torroligt buttra attityd till nutidens idéer gör hans böcker så läsvärda. Foto: Julie Dawn Thomas

Man fastnar omedelbart i Stephen Booths "Redan död". Intrigen innehåller flera genuint överraskande vändningar och upplösningen är genial.

Stephen Booth
"Redan död"
("Already dead"). Övers. Carla Wiberg. Minotaur
Trettonde boken i en serie? Man gäspar lite. Även om poliserna Ben Cooper och Diane Fry hör till mina favoriter så vet jag ju hur böckerna brukar vara.

Men så öppnar jag "Redan död" och fastnar omedelbart. Det börjar med ett mord. Det fortsätter med en scen som skulle kunna utspela sig i en amerikansk skräckfilm: mörk natt på ödslig landsväg, där ett par fåntrattar kört i diket med sin bil. En annan bil stannar, en underlig man stiger ur, de kan inte se hans ansikte. Känner bara faran.

Vid det laget är man ju vettskrämd. Varpå Stephen Booth tryggt övergår till att berätta om Cooper och Fry och deras vanliga slit i Englands Peak District, som storstadskvinnan Fry hatar och bondsonen Cooper älskar.

Cooper mår minst sagt dåligt efter förra bokens slut, som inte ska avslöjas här. Den som orkar bör läsa hela serien – men strunt samma, läs bara "Redan död" om ni inte har läst de tidigare. Det räcker med att veta att Cooper har råkat ut för något hemskt.

Frågan är bara vad han är på gränsen till nu. Den irriterade och allt mer oroliga Fry tvingas leda poliserna medan Cooper är sjukskriven, i utredningen av en död skadereglerare. Måttligt intressant. Men vad sjutton hände egentligen?

Stephen Booth berättar om ett gammalt engelskt bondesamhälle som möter en ny tid, och huvudpersonerna reflekterar båda sidornas för- och nackdelar. Ofta tippar Booth över åt Coopers sävliga snällhet, men i "Redan död" får även Frys personlighet utrymme. Då blir det sällsynt roligt, som när Fry förhör en liten sprätt till avdelningschef på försäkringsbolaget. Hans dörr står alltid öppen, säger han och kräks ur sig floskler. Booth beskriver honom noggrant och mycket, mycket elakt.

Det är den sammanlagda världsbilden som gör Booth så läsvärd, hans torroligt buttra attityd till nutidens idéer. Här är han dessutom ovanligt elegant formulerad (vilket förmodligen en av mina favorit-översättare, Carla Wiberg, bidrar starkt till).

Intrigen innehåller flera genuint överraskande vändningar, som får mig att gå och klucka förnöjt länge efteråt och vilja prata om den med nån som också har läst boken. Upplösningen var genial.

Fyra nya deckare:

Peter May
"Svarthuset"
("The Blackhouse") Övers. Charlotte Hjukström. Modernista
Väldigt välskriven deckare som utspelar sig på den norraste ön på Yttre Hebriderna i Skottland, Isle of Lewis. Fin Macleod har inte varit i sin hemby på många år, men blir tillbakaskickad eftersom ett mordfall där påminner om det han utreder i Edinburgh. Den stora utredningen han gör handlar om hans eget liv och vad som egentligen hände. Underbara miljöer och bra historia, om än med lite för enkelt slut.

Mons Kallentoft
"Vindsjälar"
Forum
En av de bästa Mons Kallentoft skrivit, med obehaglig aktualitet. En gamling på ett äldreboende tycks ha hängt sig i lampsladden, men det finns anledning för Malin Fors att bli misstänksam. Gamlingen var vaken och kritisk. Mycket om dagens Sverige och utvecklingen av äldrevården, utan att missa vårt eget ansvar. Malin Fors har en bror som vansköts på ett annat äldreboende långt bort. Men orkar hon ha honom närmare?

Amanda Hellberg med flera
"Mord på julnatten"
Bokförlaget Semic
Visserligen är jag misstänksam mot disparata novellsamlingar, men den här var förvånansvärt bra. Amanda Hellberg inleder skickligt med en hemvändare som firar jul hos mamma och träffar gamla bekanta på juldagen. Johan Theorin skriver en otäck villaskräckberättelse. Emil Fredholm begår en imponerande skönlitterär debut med en konsthistoriepärla. Nästan alla novellerna är njutbara och lagom små julnötter att knäcka.

Paul McEuen
"Virus"
("Spiral") Övers. Jan Järnebrand. Bazar
Den här kom tidigare i år, men först nu har jag hunnit läsa den. En gammal Nobelpristagare blir mördad för att han försöker skydda världen från ett smittsamt virus som japanerna utvecklade under andra världskriget och som nu har dykt upp igen. Bitvis spännande jakt och mycket rolig vetenskap. Författaren är själv fysiker och kan inte riktigt hålla tillbaka sin entusiasm, vilken är ... ska vi säga smittande?

Fyra nya pocketdeckare:

Elizabeth Haynes
"Glöm inte att låsa"
("Into the darkest corner") Övers. Ulla Danielsson. Lind & co
En av de läskigare böcker jag har läst i år, ohyggligt spännande och välskriven. En tjej träffar drömkillen, väninnorna tindrar, jisses, vilken man. Vill inte höra när hon försiktigt säger att han är lite otäck. Halva boken leder fram till katastrofen, i andra halvan försöker hon återuppbygga sitt liv. Går i terapi för att kunna sluta kolla att dörrar och fönster är låsta. Och hur bra är det att inte kolla?

Jussi Adler-Olsen
"Marcoeffekten"
("Marco-effekten") Övers. Leif Jacobsen. Albert Bonniers förlag
Den mest sammanhållna hittills i serien om avdelning Q, Carl Mörcks källarorganisation av tre kufar som flänger runt och utreder olösta fall i Danmark. Nu hamnar de mitt i nutiden, eftersom Rose och Assad går emot sin chef och snokar i ett försvinnande. Det leder dem så småningom till en pågående vild jakt genom Köpenhamn, där en ruskig gangster försöker få fatt i en liten förrymd tiggargrabb, Marco.

John Verdon
"Blunda hårt"
("Shut your eyes tight") Övers. Jan Malmsjö. Månpocket
Det är ett skenbart lättlöst brott: en spansk trädgårdsmästare tycks ha huggit huvudet av en ung brud på hennes bröllopsdag. Sen har han rymt. Och allt har ju blivit filmat i hundranittiotusen versioner, ty så är det ju numera, man filmar allt. Pensionerade polisen Dave Gurney blir inkallad och utreder en allt snårigare historia där ingenting är som det verkar ens när det finns bildbevis.

Stephen Booth
"Död och begraven"
("Dead and buried") Övers. Carla Wiberg. Minotaur
Förra boken om Ben Cooper och Diane Fry, nummer tolv i Stephen Booths serie. Någon anlägger bränder på hedarna i Peak District, Ben Cooper letar fruktlöst efter en gärningsman. Bränderna hotar den gamla nedlagda puben The light house. Bra historia som slutar i en fullständig katastrof. Det är den katastrofen Ben Cooper inte har hämtat sig från i nya boken, "Redan död".