Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bokrecensioner

Naomi Klein: No is not enough

Naomi Klein betraktar inte Donald Trumps presidentskap som en avgörande förändring – snarare som en logisk följd av den amerikanska kapitalismen. Nina Björk läser hennes nya bok ”No is not enough”.

LITTERATUR
N
aomi Klein
”No is not enough”
Penguin Books Ltd, 240 sidor

När Donald Trump hade vunnit det amerikanska presidentvalet i november förra året var det många som beskrev läget med samma ord som den kanadensiska författaren Naomi Klein hade titulerat sin bok från 2014: ”This changes everything”. Den boken handlade inte om Trump utan, som undertiteln lyder, ”Capitalism vs. The climate”.

När Klein nu verkligen skriver om den amerikanska presidenten – i precis utkomna ”No is not enough” är det inte utifrån tanken om att Trump utgör en avgörande förändring, utan Klein ser honom mer som en fortsättning på en politisk och ekonomisk utveckling som har pågått i decennier. Trump är, skriver hon, ”inte alls något brott, utan snarare kulmen – den logiska slutpunkten – på en rad farliga berättelser som vår kultur har berättat länge”. Att girighet är gott, att marknaden bör styra, att pengar är det som betyder något i livet.

Trump som nyliberalismens högsta stadium alltså. Klein ser hans maktövertagande som ett näringslivets maktövertagande över politiken. Hans kabinett är fullt av miljardärer och mångmiljonärer. Hans utrikesminister är Rex Tillerson, tidigare vd för världens största privata oljebolag Exxon. Hans finansminister är Steven Mnuchin, tidigare direktör på investeringsbanken Goldman Sachs och hans handelsminister är affärsmannen Wilbur Ross.

Trump står för en kapitalism utan mänskligt ansikte, utan fernissa, utan pynt. De ekonomiska intressen som har försökt påverka politiska ledare och skrämt dem med att lämna landet om deras intressen hotas av regleringar eller höjda skatter, som har lobbat och lovat jobb i utbyte mot fördelar – de har tröttnat på att spela det spelet. Nu skippar de mellanhänderna, de där jobbiga politikerna som är tänkta att skydda allmänintresset, och ”gör vad alla höjdare gör när de vill göra någonting bra: de gör det själva”, som Klein uttrycker det.

Trump är den ultimata bossen i en kultur som älskar vinnare och vinnare blir man genom att ta vad man vill ha: pengar, makt, kvinnor, frihet att stå över internationella klimatavtal. Att i alla sammanhang kunna välja att bete sig illa – förolämpa, ljuga, överdriva – är bara ett bevis på hur suverän man är. Det är styrka som räknas, inte ansvar. Det är individen som räknas, inte kollektivet. Där Ronald Reagan en gång sa att ”det politiska styret är inte lösningen, det är problemet” kom Donald Trump och var över huvud taget ingen politiker utan en affärsman. Han var rik, alltså hade han lyckats, alltså borde han styra landet. ”Den mark vi stod på innan Trump valdes är den mark som skapade honom”, hävdar Naomi Klein.

Klein är en författare som brukar ägna flera år åt sina böcker och bygga dem på omfattande research. ”No is not enough” är annorlunda; skriven på bara några månader och med ett uttalat syfte att försöka skapa ett nej till Trump och ett ja till en bred progressiv allians som kan erbjuda ett alternativ till ”business as usual”.

Å andra sidan börjar hon inte från noll, utan bygger sin bok på fenomen hon har undersökt tidigare och som hon här sätter i samband med den nya amerikanska presidenten. Det allmänna varumärkesbyggande hon undersökte i ”No Logo” använder hon för att beskriva Trumps eget. Den taktik som regeringar kan tillämpa i samband med kriser för att verkställa folkligt impopulära beslut och som hon undersökte i ”Chock-doktrinen”, använder hon för att varna för vad Trump kan tänkas göra om USA drabbas av exempelvis en terrorattack.

Överhuvudtaget är detta inte så mycket en bok om Trump som det är en rapport om världen han verkar i. Därmed gör Klein något med USA:s 45:e president som han nog själv skulle ha ogillat: hon gör honom liten. Han blir inte den demonregissör han verkar vilja vara, utan en bifigur, en snöflinga på toppen av ett isberg.

”No is not enough” handlar om flyktingkriserna världen över, om de stora oljeföretagen som i sin önskan om höjda oljepriser ser vinster i väpnade konflikter, om allianser mellan ekonomisk och politisk makt, om det döende Stora barriärrevet. Kleins empiri får mig att känna att i dessa tider är status quo inte ett rimligt politiskt alternativ. Men jag vill också förstå – varför är det så här? Var finns grundorsakerna? Var ligger problemens kärna? För det krävs dock en analytisk vilja och förmåga som Klein inte hyser i den här boken.

När jag läser vidare inser jag emellertid att förutom de fakta hon ger och den analys hon inte ger, så finns det en annan sak som en författare skrivandes om ett förtvivlat världsläge kan ge: hopp. För det ger Klein! Hon ger hopp när hon går bakåt i historien och skriver om hur människor har lyckats vända kriser till radikal politik, som i USA med The new deal under 30-talet. Men också när hon skriver om samtiden, som protesterna i Standing Rock mot oljeledningarna, där det också utvecklades en rörelse för en annan politisk utveckling.

Hon ger hopp genom att självklart utgå från ett vi som består av många helt vanliga människor som vill helt vanliga saker: ekonomisk trygghet, medmänsklighet, försörjningsmöjligheter, ett hållbart klimat. Trump må vara mycket – men han är inte folket.