Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bokrecensioner

Tobias Dahlin: ”Västerhavet – en hotad skönhet”

Påfågelsmask, en typ av havsborst.
Påfågelsmask, en typ av havsborst. Foto: Tobias Dahlin

Vittne till Västerhavets skönhet.

Foto

Tobias Dahlin
”Västerhavet – en hotad skönhet”
(Waterglobe Productions)

I havet är det, till skillnad från på land, inte växterna utan djurlivet som uppvisar de mest fantastiska varianterna på skönhet. Som sjöpennan, blomsjöpungen, fransormstjärnan eller cylinderrosen. En för de flesta okänd värld som undervattensfotografen ­Tobias Dahlin nu fångat i sin bok ”Västerhavet – en hotad skönhet” (Waterglobe Productions) med förord av Isabella Lövin.

Dahlin visar på det marina livets växlingar under årstidernas gång men blir som allra mest sällsam i bildsviten från vintern då en del ­arter tagit sig söderut likt fåglarna eller gått ner i djupen för att lägga sig i dvala. En tid av mörker och stillhet då det blev möjligt för honom att fotografera den otroligt skygga och mirakulöst vackra påfågelrörmasken på 25 meters djup i Gullmarsfjorden.

Att Dahlin har ett ovanligt oförskräckt förhållande till havet vittnar också hans berättelse om hur han en stormig oktobernatt långt utanför Grebbestad, på grund av att hans båt försvunnit, blev tvungen att simmande ta sig mot land. Hur han surfade på rygg med de väldiga vågorna, njöt av marelden som glimmade likt vita släp efter honom och sjöng Evert Taubes ”Briggen Blue Bird av Hull”.