Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bokrecensioner

Tone Schunnesson: Tripprapporter

Tone Schunnesson.
Tone Schunnesson. Foto: -

Tone Schunnesson kastar i sin debutbok läsaren in i en malström av kolliderande intryck, kaotiska förflyttningar och motsägelsefulla övertygelser som utspelar sig i en ung kvinnas medvetande.

Roman

Tone Schunnesson

”Tripprapporter”

Norstedts

Foto: Hon befinner sig i Bangkok, till att börja med, men färdas geografiskt och psykiskt kors och tvärs över kartorna.

Något bör väl sägas om titeln. Det finns två sorters ”trip reports”. Den första förekommer i den ordnade världen, och översätts vanligen till reserapport. Tänk: kort memo om affärsresan inlämnat till ekonomiavdelningen och en handfull mellanchefer.

Den andra är rena rama motsatsen: en tripprapport där en brukare beskriver vad som hänt under ruset, vilka substanser som intagits i vilka kvantiteter och de subjektiva effekterna av dem.

Schunnessons tripprapport kan väl sägas vara av bägge slagen, med tonvikt på den senare varianten. Det namnlösa berättarjaget är nykter ytterst sällan, om ens någonsin. Hon lever på andra, betalar sällan. ”Köp inte droger. Bara få dem. Lär dig att allt går att få. Du är aldrig skyldig någon något.”

Vad vi har här är en människa som lever den notoriske Aleister Crowleys devis, ”Gör vad du vill skall vara den enda lagen”, men slits sönder i en tillvaro, ett samhälle, där en sådan devis faktiskt verkar vara möjlig att leva. En livshistoria virvlar förbi i fragment, men texten saknar något att ta riktigt spjärn mot. Säkert är det avsiktligt. Hon känns som en brusten millennieuppdatering av titelpersonen i Alan Warners debutroman ”Morvern Callar”, eller en prosapoetisk rotlöshet sprungen ur en generation flickor som vet att de alltid kan onanera i webcam för pengar eller sälja trosor om inget annat fungerar.

Hon ger information och tar tillbaka den genast. Hon skiftar ideligen ståndpunkt, snavar över sina egna fötter och borstar av sig med ett mosat minne. Det är en debut att svälja hel, i en enda sittning, men de riktigt minnesvärda effekterna uteblir dess värre.