Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Brasilien i fokus när Bokmässan fyller trettio

Brasilien står i fokus under sommarens fotbolls-VM och så även när Bokmässan 30-årsjubilerar i höst. Författaren Fredrik Ekelund tror att det äntligen är dags för litteratur på portugisiska och kliva ut ur skuggan av det spanska språket.

För fotbollsälskaren, Brasilienkännaren och kulturpersonligheten Fredrik Ekelund är 2014 ett stort år. Efter sommarens fotbolls-VM väntar i september den 30:e upplagan av Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg, som har Brasilien som tema.

– Jag älskar Brasilien. Det föddes med kärleken till fotbollen, men när jag väl kom dit var det så mycket annat som fascinerade mig och jag har med åren upptäckt landets rika litteratur, säger Ekelund.

Han nämner namn som Clarice Lispector, Carlos Drummond de Andrade och givetvis Paulo Cuelho, med 100 miljoner sålda böcker, men också nya namn som Michel Laub, Daniel Galera, Vanessa Bárbara, som kommer till Bokmässan.

Ekelund anser att brasiliansk litteratur hamnat i skymundan, mycket på grund av att det portugisiska språket befunnit sig i skuggan av spanskan.

– Men det tror jag är något som håller på att förändras. Brasilien håller på att ta sin rättmätiga plats på den litterära scenen, säger Ekelund.

Han påminner om att det finns en svensk som gjort mycket för att bygga en bro mellan Sverige och brasiliansk litteratur. Det handlar om Arne Lundgren från Lysekil, som skrev ”Från urskog till megastad”, en bok som Ekelund betraktar som en milstolpe i introduktionen av brasiliansk litteratur i Sverige.

Bland de 800 författare som gästar Bokmässan under jubileumsåret märks namn Siri Hustvedt, Conn Igulden och Péter Esterházy. I det i vanlig ordning digra seminarieprogrammet finns svenska namn som Klas Östergren, John Ajvide Lindqvist och Majgull Axelsson.

Per Gessle och Nisse Hellberg pratar popmusik, förre statsministern Ingvar Carlsson och Pehr G Gyllenhammar samtalar om män med makt och fotbollsstjärnan Kennet Andersson hör till många som ska snacka fotboll. Ett annat sidotema är ”Röster från Katalonien”, där elva författare som skriver på minoritetsspråket katalanska kommer till Göteborg.

Mässan, som pågår den 25–28 september, innehåller också en litterär gudstjänst med biskop Desmond Tutu och hans dotter Mpho.