Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 02:03 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/dnbok/de-basta-bockerna-for-barn-och-unga/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

De bästa böckerna för barn och unga

DN:s kritiker ­listar de bästa böckerna för barn och unga just nu.

1. Lennart Eng: ”Lilla Valdemar” 

Opal (från 3 år)

Bilderboken om valen Valdemar, ”Valdemar i världshavet”, kom ut 2003 och blev Augustnominerad. Femton år senare kommer uppföljaren: en lekfull, trygg och oändligt vacker havsskildring om en valunge.

 

2. Wolf Erlbruch: ”Om natten”

Översättning Ulla Forsén, Förlaget Hjulet

Lysande av förra årets Almapris­tagare: om ­pappan som går ut med pojken för att visa hur tråkig natten är. Men pojken vandrar genom en förunderlig värld som Wolf Erlbruch gör till ett spännande konstgalleri.

 

3. Sofia Nordin: ”Allt ska brinna” 

Rabén & Sjögren (från 12 år)

Sjuttonåriga Minna vägrar att acceptera världens ondska, medan hennes bästis Agnes är mer tvehågsen och rädd. Men orkar man leva i ständiga strider? Stark skildring av vänskap, sorg och protest.

 

4. Lisen Adbåge: ”Dom som bestämmer” 

Bonnier Carlsen (från 3 år)

Bilderbok om de två grupperna barn som leker på gården: dom som bestämmer och dom som inte får vara med. Bilder och text samspelar perfekt i denna effektiva lektion i såväl gruppsykologi som demokrati.

 

5. Rose Lagercrantz och Eva Eriksson: ”Lycklig den som Dunne får”

Bonnier Carlsen (från 6 år)

Serien om Dunne är respektfull och full av livsglädje, trots att Dunnes mamma är död och Dunnes bästis har flyttat. I den sjätte delen ska Dunne åka tåg ensam till bästisen, men allt går överstyr.

Topplistan är samman­ställd av DN:s barn­boks­kritiker ­Steven ­Ekholm, Martin ­Hellström, Emma Holm, Pia Huss, Lotta Olsson, Ulla Rhedin och Lydia Wistisen.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.