Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

Debuterar med serie om transpersoner

"Åror" är inte en självbiografisk serie, understryker Elias Ericson. Däremot kan han känna igen sig i en del av de känslor och händelser som huvudpersonerna i boken går igenom.
"Åror" är inte en självbiografisk serie, understryker Elias Ericson. Däremot kan han känna igen sig i en del av de känslor och händelser som huvudpersonerna i boken går igenom. Foto: Galago

Kroppen är fel, fysiken sviker könsidentiteten. Men värst för 16-åriga Mika är den förlamande rädslan för livet självt. I sitt debutalbum "Åror" berättar serietecknaren Elias Ericson om en ung transpersons första år på gymnasiet.

"Den här kroppen är inte min", tänker Mika när han med naken överkropp står framför spegeln. Det är som en synvilla, ett förvrängt perspektiv – "som att hälla peppar i chokladmjölken, grillkrydda på jordgubbsglassen". Fast sådant är bara äckligt en kort stund, konstaterar han, sedan går det över. "Men för mig är det äckligt hela tiden".

Huvudpersonen i 19-årige Elias Ericsons seriebok har precis börjat gymnasiet och vågat ta ett steg ut som transperson. Det långa håret och de söta klänningarna som mamma förväntar sig att han ska bära är borta, nu ser han åtminstone till det yttre ut som den pojke han alltid har varit. Det värsta är att omgivningen inte fattar, läraren kallar honom för "Mikaela" och klasskompisarna behandlar honom som en tjej.

Bara Izzy, coola, punkiga Izzy fattar. Men räcker det för att Mika ska ta sig ur det svarta hål av ångest som drabbat honom?

"Åror" är en berättelse som Elias Ericson själv har saknat.

– Svenska serier handlar väldigt ofta om att må ganska kasst, men det finns inte jättemånga som hanterar hbtq och särskilt inte t:et inom hbtq, säger han.

Nej, Elias är inte Mika. "Åror" är ingen självbiografisk bok, det är han noga med att påpeka. Han själv och många i hans närhet är hbtq-personer, men bokens karaktärer finns inte i verkligheten I en värld där hån och hot mot hbtq-personer fortfarande är en realitet är fullständig öppenhet riskabel.

– Jag har blivit skriken åt och blivit kallad för saker, bara på grund av att jag existerar. Som hbtq-person kan det vara otryggt att exempelvis hålla en partner i handen ute på stan. Livet är inte riktigt den schlager som man tror under Prideveckan, det är tvärtom ganska tungt.

Vad betyder Pride för dig?

– Prideveckan för mig betyder ett gott syfte, men mycket exkludering faktiskt. Och extremt mycket kommersiellt, som jag inte tycker ska ligga i fokus. Det är helt okej att vara en stor, levande klyscha och gilla Melodifestivalen och allt sådant, det är bara det att fokus ligger på samkönade äktenskap och inte tvångssterilisering och annat som transpersoner utsätts för. Man fokuserar knappt på andra sexuella minoriteter än homosexuella, och transpersoner talas det knappt om. Strålkastarljuset är riktat mot vita bögar utan transbakgrund.

Elias Ericson började teckna redan som barn och är helt självlärd. "Åror" kom till under gymnasiet, i ett A4-block för tolv kronor, historien skrev sig lite av sig självt.

– Jag gjorde det mycket som ett experiment och lät serien växa med mig själv.

Inspiration har han hämtat från många håll, bland annat från serietecknarna Henrik Bromander, Marjane Satrapi och Sara Hansson, från författaren John Ajvide Lindqvist, men också från Lukas Moodyssons film "Fucking Åmål". Skildringen av den introverte Mika och den extremt utåtriktade Izzy blev lite "Fucking Stockholm" i serieform, säger han och ler.

– Det var viktigt att göra Izzy till den karaktär hon är för att jag har sett väldigt många ungdomsfilmer och böcker om en deppig manlig karaktär som träffar tjejen från sina drömmar som löser alltihop.

– Jag tycker väldigt illa om den klyschan, så jag ville göra om den så att den här tjejen har ett eget liv, hennes liv är inte centrerat kring pojken. Men det var viktigt att berätta den här historien, det finns inte tillräcklig många sådana här växa-upp-böcker om queerpersoner.

Elias Ericsons väg till debuten

När serien var klar lät Elias Ericson trycka upp 20 exemplar av boken för 250 kronor stycket. Han tog med sig böckerna till Seriefestivalen i Stockholm och såg till att förlaget Galago fick ett exemplar. Förlaget tog ganska snart kontakt med honom och ville ge ut "Åror".
– Jag rekommenderar alla unga serietecknare som inte vet var de ska börja att gå till Seriefestivalen och knyta kontakter, säger Elias Ericson.
En av dem som köpte "Åror" på Seriefestivalen var serietecknaren Simon Gärdenfors, som på stört utnämnde Elias till "Nästa stora grej i Seriesverige".

Elias Ericson om...
Vilka han vill ska läsa "Åror":
"Helst vill jag att folk inom queerspektrat ska läsa och känna sig representerade. Sedan vill jag sprida någon form av kunskap om ämnet, så den riktar sig till alla liksom, mer eller mindre."Vad han är orolig för:
"Att folk ska läsa hela och inte förstå att den handlar om transpersoner, vilket jag redan har märkt att vissa personer har gjort. Sedan är det helt klart nervöst att bli en offentlig person, för folk tar sig friheten att tala ganska illa om människor så fort de är ute i det offentliga rummet. Jag är väldigt, väldigt mänsklig, det är klart att jag kan känna mig lite rädd för allmänhetens öga."

Nästa projekt:
"Jag vill inte fortsätta med en historia som är såpass klar som den här. Det skulle kännas som en 'Åror 2'. Nu har jag har en helt annan serie på g, det är en sciencefictionserie i fullfärg. I den finns det också många queera karaktärer, det är bara att det är inte det som står i fokus."

Fakta/Hbtq
Hbtq är en förkortning för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner. RFSL beskriver queer som "ett brett begrepp som kan betyda flera olika saker men i grunden är ett ifrågasättande av heteronormen".