Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Deckarfestivalen Crimetime lämnar Gotland

Arrangören Carina Nunstedt inviger Crimetime Gotland 2015
Arrangören Carina Nunstedt inviger Crimetime Gotland 2015 Foto: Karl Melander/TT

Efter tre år lägger deckar- och thrillerfestivalen Crimetime ner verksamheten på Gotland. Den återuppstår i stället på Bokmässan i Göteborg 2018.

Deckarfestvialen Crimetime Gotland har funnits på Gotland sedan 2015, men efter tre år flyttas den från ön till att bli ett inslag på Bokmässan i Göteborg nästa år.

Anledningen är att festivalen i Visby inte lyckats dra tillräckligt många besökare, säger Jenny Bjuhr Berggren, kommunikationsdirektör på Bonnierförlagen, som är arrangör av festivalen.

– Vi behöver både ha fler besökare för festivalen för att den ska gå runt ekonomiskt, och samtidigt möjliggöra för fler deckarläsare att ta del av det uppskattade programmet. Eftersom deckargenren har en mycket bred målgrupp så tror vi att festivalen har stor potential att växa när den nu flyttar till Göteborg och Bokmässan, säger hon.

Läs mer: ”En kriminaltekniker visar hur man läser en brottsplats” 

Knappt 1.000 personer köpte festivalpass till Crimetime Gotland, berättar Bjuhr Berggren, varför det inte var ekonomiskt lönsamt.

Under årets upplaga av Bokmässan förekom samtidigt flertalet andra festivaler och mässor. Finns då inte risken att även Crimetime blir ett evenemang som antingen hotar drunkna i sorlet från de andra, eller kannibalisera på Bokmässans befintliga utbud och publik? Bjuhr Berggren tror inte det.

– Mässan är väldigt positiv till att satsa mer på deckar- och crimelitteratur och månar om att alla som älskar den här genren ska få mer utrymme och en bättre mötesplats inom ramarna för Bokmässan. Det är positivt att det finns flera arenor där man kan träffas och prata om olika typer av litteratur, och underlätta mötet mellan författare och läsare.

Kommer något i utformningen av festivalen att förändras?

– Den detaljerade planeringen påbörjas nu tillsammans med Mässan – de är arrangörer bakom, men vi är delaktiga för att säkerställa att den som har medverkat i, eller besökt, festivalen ska kunna känna igen sig. Medarbetare som har ingått i teamet för Crimetime Gotland kommer även att jobba med Crimetime Göteborg, så vi får en kompetensöverföring.  Men givetvis blir det även förändringar när festivalen byter Visby ringmur mot Göteborg och Bokmässan som inramning.