Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Det brådskar att läsa Seamus Heaneys fax

Den irländske författaren Seamus Heaney fick Nobelpriset 1995. Arkivbild.
Den irländske författaren Seamus Heaney fick Nobelpriset 1995. Arkivbild. Other: Janerik Henriksson/TT

Den irländske Nobelpristagaren Seamus Heaneys biografskrivare jobbar mot tiden. Fintan O'Toole, som ska skriva en auktoriserad biografi om poeten berättar att Heaney älskade att faxa. Problemet med fax är att texten fort suddas ut varför O'Toole inleder sitt biografarbete bland annat med att försöka läsa så många faxade brev som möjligt, skriver the Guardian.

Även efter att faxen blivit daterad som kommunikationsmedel fortsatte Heaney att faxa och på hans förlag, Faber, fanns en gammal fax kvar, bara för att ta emot just Heaneys brev.

Seamus Heaney gick bort 2013, endast 74 år gammal. O'Toole, biografskrivare, historiker och journalist, träffade själv Heaney flera gånger. Nu ska han intervjua människor som levde i poetens närhet men också gå på djupet med hans litterära verk.

Seamus Heaney hade en omvittnad förmåga att få människor att känns sig sedda, något som skrämmer Fintan O'Toole inför skrivandet av boken.

– Jag är medveten om att så många människor älskade honom, om jag misslyckas kommer de att hata mig, säger han till the Guardian.

LÄS MER: Ola Larsmo möter Seamus Heaney