Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 14:32 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/dnbok/dns-johan-hilton-kan-fa-pris-pa-qx-galan/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

DN:s Johan Hilton kan få pris på QX-galan

Foto: Alexander Mahmoud

Författaren Johan Hiltons bok ”Monster i garderoben” kan bli årets bok på QX-galan som äger rum i kväll, måndag.

Boken blev nominerad till Augustpriset i kategorin fackböcker i höstas. Nu har Johan Hilton, till vardags scenredaktör på DN, chans att kamma hem priset för årets bok på kvällens QX-gala som äger rum på Cirkus i Stockholm.

Hur känns det?

– Jättekul såklart! Inte minst eftersom sällskapet är så fint.

Varför skrev du boken?

– För att jag inte kunde släppa tanken på den. Och för att jag på något sätt kände en personlig samhörighet med hela problematiken. Inte i ödet Norman Bates, naturligtvis, men som bög i skenet av samhälleligt främliggörande och demonisering.

Du fick en nominering till Augustpriset för samma bok. Känns det här lika stort?

– Ja, faktiskt. Det är ett erkännande från den läsekrets som jag ju skriver om i boken: htbq-personer.

Vad skriver du härnäst?

– Hehe, det vill jag inte berätta. Sist trumpetade jag stolt ut att jag skulle skriva en bok om Anthony Perkins och att det förmodligen inte skulle ta så lång tid. Och så tog det sju år.

Johan Hilton tävlar om priset för årets bok med de övriga nominerade i kategorin – Mats Strandberg för ”Färjan” och Lina Axelsson Kihlbloms bok ”Kommer du tycka om mig nu”.

Årets homo/bi/trans har Saga Becker, Lina Axelsson Kihlblom, Edward af Sillén, Rickard Söderberg eller Mariette chans att bli. De nominerade till årets hetero är Malena Ernman, Johan Jepson och Zara Larsson.

Till Gaygalan har QX läsare valt vinnare i fjorton kategorier. Förutom årets bok, årets homo/bi/trans och årets hetero prisas bland annat kategorierna årets restaurang/bar, årets film och årets drag.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.