Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

DN:s kritiker: Bästa böckerna för barn och unga just nu

Ur Pija Lindenbaums ”Bidde det då?”
Ur Pija Lindenbaums ”Bidde det då?”

DN tipsar om de fem bästa böckerna för barn och unga just nu.

1. Pija Lindenbaum

”Bidde det då? Sagan Mäster Skräddare”

Rabén & Sjögren (från 3 år)

Pija Lindenbaum återberättar den gamla sagan om mannen som går till skräddaren med ett tyg till en kostym. Skickligt bildberättande om färgglada drömmar och en gråare verklighet.

2. Emma AdBåge

”Gropen”

Rabén & Sjögren (från 3 år)

Det finns ett antal pedagogiska lekredskap på skolgården, men barnen föredrar Gropen. Där finns inget tillrättalagt, och det är då leken och fantasin uppstår. Emma AdBåge berättar med jordfärger och spretiga blickar.

3. Ulf Stark och Kitty Crowther

”Rymlingarna”

Lilla Piratförlaget (från 6 år)

Ulf Starks sista bok blev något alldeles extra, illustrerad av Almapristagaren Kitty Crowther. Temat känns igen: ett barnbarn med en svårt sjuk farfar som vill ut till sin skärgårdsö en sista gång.

4. Anna Sundström Lindmark och Elisabet Widmark

”Vi skulle segla runt jorden”

Natur & Kultur (från 12 år)

Grafisk roman om en dotter som hade en pappa som var underbar. Vissa dagar. Elisabet Widmark låter depressionen synas i varje pennstreck. En bok om sorg, men också om stor kärlek. 

5. Eva Lindström

”Kom hem Laila”

Alfabeta (från 3 år)

Ingen kan göra bilder som Eva Lindström: glest befolkade, med allt större tomma ytor, men som är så laddade med innehåll att man måste läsa, om och om igen. "Kom hem Laila" handlar om längtan. 

 

Topplistan sammanställs av DN:s kritiker Steven Ekholm, Martin Hellström, Emma Holm, Pia Huss, Lotta Olsson, Ulla Rhedin och Alexandra Sundqvist. Fler recensioner finns att läsa här.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.