Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-16 04:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/dnbok/en-annan-bild-av-dag-hammarskjold/

Böcker

En annan bild av Dag Hammarskjöld

Här firar Dag Hammarskjöld sin 50-årsdag med vännen Bo Beskow och livvakten Bill Ranallo i Skåne, fotograferade av Bos hustru Greta Beskow. ”Han var en väldigt ovanlig människa med en stark pliktkänsla och en sträng syn på sin uppgift. Men också ensam, han gifte sig aldrig och hade inga kända kärleksrelationer”, säger författaren och historikern Henrik Berggren som skrivit en bok om den svenske FN-chefen.
Bild 1 av 3 Här firar Dag Hammarskjöld sin 50-årsdag med vännen Bo Beskow och livvakten Bill Ranallo i Skåne, fotograferade av Bos hustru Greta Beskow. ”Han var en väldigt ovanlig människa med en stark pliktkänsla och en sträng syn på sin uppgift. Men också ensam, han gifte sig aldrig och hade inga kända kärleksrelationer”, säger författaren och historikern Henrik Berggren som skrivit en bok om den svenske FN-chefen.
I Gaza 1958 med grenadjären Khali Ram och korpral Shee Narain, som ingick i en indisk FN--bataljon. FN:s blå baskrar, de fredsbevarande styrkorna (United Nations Emergency Force), grundades i samband med Suezkrisen 1956 och gav FN militära muskler – det förändrade organisationens möjligheter i grunden.
Bild 2 av 3 I Gaza 1958 med grenadjären Khali Ram och korpral Shee Narain, som ingick i en indisk FN--bataljon. FN:s blå baskrar, de fredsbevarande styrkorna (United Nations Emergency Force), grundades i samband med Suezkrisen 1956 och gav FN militära muskler – det förändrade organisationens möjligheter i grunden. Foto: UN Photo/x
Överst: Hammarskjöld umgicks intensivt med paret Bo och Greta Beskow och var gudfar till deras dotter Maria. Här är FN:s generalsekretare i skånska Sandhammaren. Naturreservatet ligger nära den gård som paret Beskow ägde på Österlen.
Bild 3 av 3 Överst: Hammarskjöld umgicks intensivt med paret Bo och Greta Beskow och var gudfar till deras dotter Maria. Här är FN:s generalsekretare i skånska Sandhammaren. Naturreservatet ligger nära den gård som paret Beskow ägde på Österlen. Foto: sinarfotostation

”Den störste statsmannen i vårt århundrade”, 
sade USA:s president John F Kennedy om Dag Hammarskjöld efter hans död i en flygkrasch. 
I en ny bok berättar författaren och historikern Henrik Berggren om drivkrafterna för den ovanlige och ensamme svensken.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in