Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

En replik till – och julafton börjar likna ”American psycho”

Christian Bale som Patrick Bateman i ”American psycho”.
Christian Bale som Patrick Bateman i ”American psycho”. Foto: IBL

Fråga bibliotekarien. DN:s Jenny Lindh svarar på dina frågor om litteratur.

Fråga bibliotekarien

Mejla till litteratur@dn.se

Hur hanterar jag min stendumma svägerska?

Hej Jenny, hur ska man hantera folk som tror sig vara litteraturexperter utan att kunna ett dugg? Julen är snart här och bland oss i släkten finns en person vi här kan kalla ”svägerskan” som är en vanvettigt irriterande människa. Obildad är ett snällt omdöme om denna dam som glatt vräker ur sig ogrundade åsikter om böcker (varför får inte Lars Kepler Augustpriset?) och kultur (kritiker är bara bittra och gnälliga) eller vad sägs om det horribla: ”jag läste fem sidor i den här Kristina Sandberg som du tipsade om och kände att nä, det här hade jag skrivit bättre själv!”. Jag blir sur och sen skäms jag för att jag blir sur och tänker att jag borde le åt fasonerna. Tyvärr är jag närmare kokpunkten för varje år.
”Kokar”

Svar: Hej kokar! Inför mig som kallats ”det levande beviset på att man kan vara premenstruell 365 dagar om året” i ett annat läsarbrev behöver du inte skämmas. Dessutom ska gudarna veta att folk ilsknat till för mindre – spontant tänker jag på Patrick Bateman som firar julhelg i ”American Psycho” genom att knivmörda en kinesisk budpojke för att han är fel sorts asiat (Bateman önskade sig en japan). Å andra sidan borde vi båda skänka en tanke till doktor Henck i ”Pälsen”, Hjalmar Söderbergs isande novell om en pank, skuldsatt och dödssjuk man som tvingas äta julmiddag med hustrun och hennes rike älskare, häradshövding Richardt, efter att ha upptäckt deras kärleksaffär samma dag. Man förväntar sig att den själsligt och kroppsligt mörbultade doktorn – strax innan otroheten uppdagas blir han påkörd av en droska – kommer att gå full Patrick Bateman på häradshövdingen eller åtminstone dänga en burk kryddstark senapssill i väggen. Istället tackar doktorn ”för all vänlighet” som Richardt ”på sistone visat mig och min hustru”.

En sådan självbehärskning är beundransvärd. Fast hade häradshövdingen och frugan ovanpå allt annat bräkt ”Augustpriset till Lars Kepler!” skulle doktorn förmodligen ha greppat sitt hagelgevär. Stöddiga tjockskallar ligger likt vuxenakne och hoptrasslad julgransbelysning högt på den ständiga listan över livets gemenaste plågor och Shakespeare slog som vanligt huvudet på spiken när han skaldade: ”the fool doth think he is wise, but the wise man knows himself to be a fool”. ”Dumhet är utan ängslan” instämde Goethe. ”Felet med världen är att de dumma är så tvärsäkra på allting – och de kloka så fulla av tvivel” suckade filosofen Bertrand Russell. ”Det där hade jag kunnat skriva bättre själv” kraxade din svägerska.

Att okunnighet och självsäkerhet hör ihop behöver intelligentian dessbättre inte längre tvivla på eftersom fenomenet sedan år 1999 är vetenskapligt bevisat och kallas ”Dunning-Kruger-effekten”, döpt efter socialpsykologerna David Dunning och Justin Kruger vars berömda studie demonstrerade hur testdeltagare som trodde sig ha lyckats enastående i en serie kunskapsprov i själva verket hade presterat klart sämst. Idén till forskningen fick de från fallet McArthur Wheeler, bankrånaren som gnuggade ansiktet med citronsaft för att undvika att synas på övervakningskameror (citronsaft kan ju användas som osynligt bläck, resonerade Wheeler). Uppenbarligen finns det en punkt där dumhet blir så monumental att den upphör att irritera och istället börjar inspirera, ett slags idiotins urkälla frisk nog att glädja till och med Patrick Bateman och den arme doktor Henck. Kanske är det dit du ska sträva under julhelgen med svägerskan? McArthur Wheeler fick för övrigt fira jul i finkan. När han greps ett par timmar efter rånet ropade han häpet: ”But I wore the juice!”

 

Världsrekord i signering?

Hej bibliotekarien! Jag följde med min pappa till en bokaffär för att han skulle få en bok signerad av författaren Alex Schyman. Det var kö och författaren signerade massor. Efteråt tänkte jag på vem som har signerat flest böcker i hela världen. Världsrekordet i boksignering alltså! Jag drömmer om att slå det rekordet.
Felix

Svar: Hej Felix! Vad kul att du fick följa med på boksignering med Alex Schyman eller Alex Schulman som han egentligen heter (Schyman är efternamnet på en politiker som din pappa eventuellt inte skulle vara lika sugen på att köpa en bok av). Och superroligt att du inspirerades till att slå ett rekord. Tyvärr vågar jag inte slå fast vem som är alla tiders främste boksignerare. Vissa skulle nog säga Björn Hellberg som kallats ”inofficiell Sverigemästare i boksignering” eftersom han åker på signeringsturnéer året om medan andra svenska författare mest ligger och är bakfulla. Det officiella rekordet i boksignering på en och samma dag har jag dock stenkoll på. Det slogs nämligen i år av en indier som heter Vickrant Mahajan. 6.904 exemplar av sin bok ”Yes Thank You Universe” lyckades Mahajan krafsa kråkor i under en och samma sittning. Boken handlar om att du kan få precis allt du drömmer om här i världen (inklusive signeringsrekord) bara du lär dig att kommunicera med energin i universum. Låter toppen tycker jag.

Bibliotekarien x 3

Bibliotekarien rekommenderar

Intet öga var torrt efter Patti Smiths charmfulla framträdande på Nobelbanketten. Som stand in för frånvarande pristagaren Dylan (vad gjorde han egentligen – sorterade julkulor?) förvandlade hon en skeptisk opinion till övertygade folkrockslitteraturentusiaster. Andra prisjuryer som vill desarmera kritik bör därför ta lärdom: låt Smith ta emot alla pris! Bragdguld till Sarah Sjöström? Patti tackar och rockar. Årets bibliotek blir Älmhult? Patti skickas dit. Jimmie Åkesson statsminister 2018? Nej, då stannar hon förhoppningsvis hemma. Ultima Thule kan inte ens Patti Smith göra charm av.

Bibliotekarien hyssjar

Som skabbig kulturentusiast blir man förstås vansinnig på det norska kungahuset som får våra svenska majestäter att framstå som en bunt friskvårdsjoddlande barbarer. Visserligen annonserade prinsessan Märtha Louise nyligen sin skilsmässa från den rödvinssexige författarrebellen Ari Behn, men som för att väga upp har prinsessan Mette-Marit i dagarna skaffat praktikplats på – bibliotek. Litteraturälskaren Mette-Marit är även beskyddare för Norges biblioteksförening. Vad gör vår egen Madeleine, jobbar med Childhood Foundation, säger ni? Bah. Barbariskt.

Bibliotekarien hämtar upp från magasinet

Grattis The Simpsons! Den 17 december 1989 sändes premiäravsnittet av den höglitterära tv-serien vars animerade universum genom åren gästats av författare som J.K Rowling, Neil Gaiman och Truman Capote. I det underbaraste författaravsnittet ”Diatribe of a Mad Housewife” rekryteras den paniskt medieskygge Thomas Pynchon som blurbskribent till Marges romancedebut med Homer i huvudrollen. ”Jag älskar boken nästan lika mycket som jag älskar kameror” blurbar Pynchon – som skonsamt nog tecknas med ständig papperspåse över huvudet.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.