Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Fem böcker om fyrbenta vänner

Other: Shutterstock/IBL

Den är människans bästa vän och har strövat över boksidorna så länge det har funnits berättelser. Om några veckor släpps antologin ”Vänskap och varma tassar” där tio författare – bland andra Majgull Axelsson, Göran Greider och DN:s Johan Hilton – skriver om sina sällskapsjyckar. Kristofer Ahlström listar fem andra svenska böcker om kärleken till vovven.

1. Håkan Nesser: ”Nortons filosofiska memoarer”

Brombergs (2016)

När Håkan Nesser miste sin rhodesian ridgeback, som för övrigt också framställdes i antologin ”Tio hundar och en katt” nedan, blev skrivandet ett sätt att bearbeta sorgen. Resultatet är en elegant projicering av de största tänkarna på en hunds stolta huvud, skrivet ur hundens perspektiv. Det är Ludwig Wittgenstein och Sören Kierkegaard i en enda stor påse blandtankar. Som ett klartänkt kompendium till Lars Gustafssons glimrande elegi över en död labrador.

2. Yrsa Stenius: ”Taxar, kärlek och sorg”

Brombergs (2007)

Den finlandssvenska författaren och tidigare Aftonbladetchefen Yrsa Stenius fick ett varmt mottagande för sin livsteckning över sextio år med olika hundar, främst taxar. Det är varmt, vackert, stundvis sorgligt. Särskilt är stycket om strävhåriga taxen Rufas inverkan på Stenius känslostumma pappa vackert, han som förändras i hundens närvaro: ”Pappa blev glad när hunden hoppade upp. ’Jasså vem är det som kommer där’, sa han med en röst som ingen av oss någonsin hade hört förut.”

3. Stefan Eklund: ”52 samtal med en terrier”

Cordia (2009)

På nittiotalet började Stefan Eklund skriva kåserier i Borås Tidning där han för intellektuella samtal med sin ofta revirmarkerande west highland white terrier Svante. De samlades sedan i boken ”52 samtal med en terrier”. Svante är rejält bevandrad i kulturhistoria och pratar gärna Barthes stölder från Proust eller varför ”Studie i brott” är Hitchcocks stora mästerverk. Som Göran Greider skriver i förordet: ”Det behövs en hund för att allt det mänskliga i kulturens värld ska uppenbaras.”

4. Åsa Nilsonne: ”Zelda och meningen med att ha hund”

Natur och kultur (2009)

Psykologiprofessorn Åsa Nilsonne blandar vetenskapliga rön om likheterna mellan hund och människa med en självbiografisk historia om de första nio månaderna med en kinesisk nakenhund med päls, Zelda. Det är fint men också bitvis befriande osentimentalt om hur det är att anpassa sitt liv efter en varelse som inte kan ta hand om sig själv och som är liten, ängslig och rädd för allt i världen.

5. ”Tio hundar och en katt”

Antologi, Brombergs (2009)

En samling texter där den svenska författareliten – bland andra Kerstin Ekman, Göran Hägg och Björn Ranelid – skriver om livet med hund. Mats Gellerfelts bidrag om en saknad efter labradoren Rasmus brukar framhållas som det starkaste bidraget i antologin. Det är en poetisk beskrivning av hundens lojala egenskaper som en naturkraft höjd över människans begränsade känsloregister: ”En kärlek som inte sökte sitt, ett slags ömhet från ett okänt urmörker, så fylld av tillgivenhet och tillit som jag ibland tycker att jag egentligen inte förtjänade.”