Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Fem trädgårdsböcker för tänkare och odlare

Inom kort vaknar våra trädgårdar åter till liv och öppnar sina gröna rum för en växande skara entusiaster. I de senaste årens bokutgivning har de traditionella trädgårdsböckerna fått sällskap av en rad titlar där trädgården blir en plats där konsten, politiken och samhället möter drömmar om förändring och de djupa livsfrågorna. Sara Meidell listar fem svenska böcker av och med trädgårdens tänkare och odlare.

1. Elin Unnes: I odödliga odlares sällskap (Natur & Kultur, 2018)

Elin Unnes är rockskribenten som blev odlare och som i dag innehar något av ikonstatus i alternativa trädgårdssammanhang med sitt punkigt poetiska anslag och sina nyskapande odlingsböcker. I sin nya bok samlar hon en rad själsfränder ur historien, de vilda och kreativa trädgårdsvisionärerna, och låter läsaren ta del av deras kunskaper om allt från fröbombning till deadheading. Bilder av Martin Bergström och Thomas Klemementsson förgyller inspirerande porträtt av odlare som Michelle Obama, Carl von Linné och Vita Sackville-West 

2. Elisabeth Svalin Gunnarsson: I min trädgård vill jag vara Karin – en praktisk trädgårdsberättelse från Sundborn (Bonnier fakta, 2017)

Kulturvetaren Elisabeth Svalin Gunnarsson, med kulturhistoria och trädgård som specialområde, gör en initierad och inspirerande betraktelse kring Karin Larsson och de idéströmningar från konsten och politiken som präglade hennes arbete med trädgården på Sundborn. Om Carl Larsson var den som målade och marknadsförde det utsökta konstnärshemmet, så var Karin den som skapade och inredde hus och trädgård. Rikt illustrerad är detta verk både en praktisk handbok och ett vackert porträtt av en stor kreatör.

3. Ronny Ambjörnsson: Den hemliga trädgården (Albert Bonniers förlag, 2015)

“En plats att bli sig själv på och att känna igen sig i.” Så skriver idéhistorikern Ronny Ambjörnsson om trädgården i boken från 2015 som mottogs med jubel hos läsare och kritiker. Trädgårdsscener och trädgårdsdialoger ur världslitteraturen varvas med författarens egna erfarenheter och minnen som odlare i en bok som övertygande föreslår trädgården som den ultimata platsen för samtal och tänkande.

4. Göran Greider: I trädgården hörs andra ekon (Ordfront, 2017)

Som twittrare, poet och debattör har Göran Greider gjort sitt trädgårdsintresse tydligt och förra året samlade han sina tankar om trädgård i bokform. “I trädgården hörs andra ekon” är en dagbok som sammanfattar trädgårdsåret 2016 i essäer, bilder, tankefrön, dikter och minnen. Skuggan av författaren själv faller in över trädgårdsfotografierna, symboliskt för en bok där Greider på Greiderskt vis resonerar i ömsom långa linjer, ömsom impressionistiskt kring imperialism och kolonialism, ekologi och klimathot, skönhet och poesi, allt utifrån den odlade täppans villkor.

5. Stefan Sundström: Stefans lilla gröna (Leopard, 2018)

Som nybliven morfar fick ett långvarigt odlingsintresse hos musikern Stefan Sundström ny kraft genom drömmen om en hållbar grön värld och 2010 utkom boken "Stefans lilla gröna", där täppan i Mälardalen blev utgångspunkt för en berättelse om respekt för det som växer och om varsamhet med själva livet. Boken, som fick en hängiven stor läsarskara byggdes ut med en havsutflykt i "Stefans stora blå", och med tomaten i centrum i "Stefans stora feta röda". Nu utkommer del ett, den lilla gröna, i nyutgåva, utbyggd med ett nytt förord och en receptsamling; ”There is nothing like a free lunch.” För bilder svarar Jeanette Andersson, fotograf som följt och dokumenterat Stefans liv och arbete under många år.

Fler litterära ingångar till trädgårdens tankerum

”Serienördens trädgårdsbok”, Jan Kustfält, Salla Vartiainen med flera (Doob förlag, 2017).

”Linnea i målarens trädgård”, Lena Anderson och Christina Björk (Rabén & Sjögren, 2015).

”Växtriket – att skapa en trädgård”, Lars Ring och Jan Rundgren (Bonnier Fakta, 2012).

”Den gyllene trädgården – trädgårdskonstens idé- och kulturhistoria från Adam till örtagård”, Sten Dunér och Katarina Dunér (Prisma, 2001).