Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Författare flyr sjunkande Atlantis

Fyra av Atlantis åtta anställda har avskedats och ytterligare två personer har sagt upp sig sedan förlaget fick ny vd förra året.
Fyra av Atlantis åtta anställda har avskedats och ytterligare två personer har sagt upp sig sedan förlaget fick ny vd förra året. Foto: Magnus Hallgren

En svår konflikt skakar Atlantis. DN kan avslöja att två av bokförlagets viktigaste författare överger det. En av dem är Peter Englund.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Peter Englund har gett ut nästan alla sina böcker på Atlantis, från debuten med "Poltava" 1988 till sin senaste bok "Stridens skönhet och sorg" 2008. Men nu lämnar han sitt förlag sedan 25 år.

– Ja, jag håller på att lämna Atlantis. Min nästa bok kommer att ges ut av Natur & Kultur. Jag vill helst vara på ett förlag så gammalmodigt att det styrs av förläggare, ej marknadsförare, säger han till DN.

Peter Englund är starkt kritisk till hur personalen har behandlats sedan Atlantis fick en ny vd förra året. Nya numret av Svensk Bokhandel skriver att fyra av förlagets medarbetare har avskedats och att två personer har sagt upp sig frivilligt. I dag finns endast två av de åtta anställda som arbetade på Atlantis när vd:n tillträdde kvar – en ödesdiger utveckling, enligt Peter Englund.

– Min privata åsikt är att det gamla Atlantis inte längre finns. Alla de människor som jag har arbetat med genom åren är borta. Också mycket av det som de stod för. Flera personer av de som har blivit uppsagda eller slutat skulle jag inte kunna se i ögonen om jag stannade kvar, särskilt som många av dem blivit osnyggt behandlade av den nya ledningen. Det skedda är sorgligt, säger han.

Atlantis har haft en ambitiös utgivning och inte dragit sig för att ge ut titlar som säljer i få exemplar. Inriktningen har varit delvis akademisk och många av författarna finns på landets universitet.

– Atlantis var ett förlag som satte kvalitet i högsätet. Ingenting gjordes halvdant. Samtidigt var produktionsapparaten smidig och snabb. Det fanns inte heller någon spekulativ del i utgivningen. Det var ett typiskt gammaldags förlag: det var inte konstigt att en stor del av utgivningen inte bar sig ekonomiskt – det var så det skulle vara, säger Peter Englund.

En försvårande omständighet i schismen mellan Peter Englund och förlaget är att Atlantis också samarbetar med Svenska akademien, bland annat med bokserien "Svenska klassiker".

Kommer detta att påverka samarbetet mellan Svenska Akademien och Atlantis?

– Nu svarar jag inte som författare utan har min ständigsekreterarhatt på mig: samarbetet mellan Akademien och Atlantis kommer att fortsätta. Men frågan är under bevakning, säger han.

Atlantis äger fortfarande rättigheterna till hans böcker, inklusive den senaste "Stridens skönhet och sorg: första världskriget i 212 korta kapitel".

Även DN:s medarbetare Nathan Shachar har bestämt sig för att lämna Atlantis.

– Jag har redan meddelat dem att jag inte kan fortsätta att samarbeta med förlaget. Att jag i protest mot förhållandena där inte har velat fortsätta. Den bok som skulle komma ut i höst på Atlantis, "Folken på rosornas ö", har jag dragit tillbaka. Jag ska till bokmässan nu och tala om den engelska versionen så då får vi se om någon är intresserad, säger han.

Enligt Nathan Shachar finns fler författare som är missnöjda med den nya förlagsledningens agerande.

– Både jag och flera andra författare har protesterat och vädjat till ägarna i både Sverige och Finland att de ska förstå att det här är ett kulturellt kapital som de gjorde klokt i att slå vakt om. Minst fyra fem författare som jag har talat med är ytterst indignerade, säger han.

En annan av Atlantis författare är Lars Gustafsson. Han vill i dagsläget inte säga något om sin egen framtid på förlaget, men är kritisk mot utvecklingen:

– Jag måste medge att jag har ingen aning om vart Atlantis är på väg. Jag kan bara konstatera att Atlantis under ledning av grundaren Kjell Peterson, och senare Peter Luthersson, utvecklades till Sveriges kanske främsta prestigeförlag när det gäller överlägsen formgivning, ett klassikerurval av bestående värde som delvis skapades i samråd med några av våra tyngst vägande akademier. Namn som Peter Englund, Jan Stolpe och Lars Lönnroth säger något om nivån, svarar Lars Gustafsson på mejl.

Kritik kommer även från Atlantis ägare Beijerstiftelsen, som äger 20 procent av förlaget. Vid årsskiftet skrev den ut sig ur Atlantis styrelse.

– Förlagets huvudägare med finländska intressen, som är 80 procent, och Beijerstiftelsen har tyvärr haft lite olika uppfattningar om förlagets framtid, säger finansmannen Anders Wall, styrelseordförande, till DN.

Förlagets nuvarande vd Helena Hegart du Rées tillträdde i juli 2012 och efterträdde Peter Luthersson. Hon säger sig vara förvånad över Peter Englunds beslut.

– Är det så att han går ut med det får jag beklaga helt enkelt, och se framtiden an. Han är alltid välkommen tillbaka.

Vad säger du om kritiken mot din behandling av personalen?

– När jag tillträdde för drygt ett år sedan så var situationen akut. Jag var tvungen att agera väldigt snabbt. Det var en räddningsaktion för förlaget. Det har varit ett otroligt tufft år av städning vad det gäller ekonomi, administration och organisation.

Hur tycker du att förlaget sköttes av din företrädare?

– Det kanske räcker med att säga att jag har ärvt ett tungt bagage.

Finns Atlantis kvar om ett år?

– Ja, definitivt. Författare kommer och går på ett annat sätt i dag i branschen. Vi rekryterar nya författare och har en fin stab av gamla författare. Nu är situationen positiv, glad och framåtblickande.

Bokförlaget Atlantis.

Atlantis grundades hösten 1977 i Stockholm av Kjell Peterson som drev förlaget till 2003. Han efterträddes på vd-posten av Peter Luthersson (bilden).

 

Nuvarande vd Helena Helena Hegardt du Rées tillträdde den 1 juli 2012. Hon var tidigare förläggare och förlagschef på SNS förlag.

 

Bland ägarna finns Svenska litteratursällskapet i Finland, bokförlaget Schildts & Söderströms och Beijerstiftelsen.

 

Utgivningen är inriktad på fackböcker med historia och kulturhistoria som specialitet. Förlaget ger även ut svensk och utländsk skönlitteratur och klassiker.

 

Bland klassikerna finns Platon och Montaigne i översättning av Jan Stolpe. De ingår i serien "Atlantis väljer ur världslitteraturen".

 

I samarbete med Svenska akademien ger Atlantis även ut serien "Svenska klassiker".

 

På förlagets egen topplista över aktuella titlar finns "Drömmar i byn Ding" av Yan Lianke, "Dödsorsak Ogaden" av Heli von Rosen, "Den franske kammartjänarens resa" av Ingemar Oscarsson och "Frihetens pris är okänt" av Anna-Lena Laurén.

 

Omsättningen under företagets senast bokförda verksamhetsår var 20,6 miljoner kronor.

 

Även tidningen Svensk Bokhandel uppmärksammar i sitt nya nummer (och på svb.se) konflikten på Atlantis. Där intervjuas några av de uppsagda medarbetarna på förlaget.