Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

Författare upptäckte miljonvinst i skräpkorgen

Den australiensiska författaren Helen Garner trodde först att mejlet som hamnat i skräppost-mappen var en bluff.
Den australiensiska författaren Helen Garner trodde först att mejlet som hamnat i skräppost-mappen var en bluff. Foto: Alamy

Helen Garner trodde först att det var en bluff. Men mejlet som utnämnde henne till mottagare av litteraturpriset Windham-Cambell och 1,2 miljoner kronor visade sig stämma.

Mejlet som skickats från en person på det amerikanska universitetet Yale hade hamnat i Helen Garners skräppost-mapp. I mejlet gav personen löfte om ”goda nyheter” och bad om författarens telefonnummer.

Foto: Rob Walls / Alamy	Inte förrän Garner talat med sin förläggare, som i sin tur kontaktade universitetet, insåg hon att mejlet inte var bluff. Hon var årets mottagare av universitetes prestigefyllda Windham-Cambellpris och en prischeck på 150.000 dollar, motsvarande 1,2 miljoner svenska kronor.

– Jag höll på att falla omkull, sade författaren till tidningen Sydney morning herald. Jag är alldeles hänförd.

Helen Garner debuterade med boken ”Monkey grip” 1977 och har sedan dess publicerat ett flertal romaner, novellsamlingar och fackböcker. För sin korta roman ”The children's bach”, som hyllats i Australien, belönades författaren med South Australia Premier's litteraturpris 1986. 

Foto i text: Rob Walls/Alamy