Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Författartipset: David Lagercrantz tipsar om fem favoritböcker

David Lagercrantz är författare, senast till "Mannen som sökte sin skugga" i "Millennium"-serien (Norstedts).
David Lagercrantz är författare, senast till "Mannen som sökte sin skugga" i "Millennium"-serien (Norstedts). Foto: Hilda Arneback

Vad ska du läsa i hängmattan i sommar? Författaren David Lagercrantz tipsar om fem aktuella favoritböcker.

Foto: Viking

1. Steven Pinker ”Enlightenment now" (Viking)

Jag vet att man egentligen bara få tipsa om svenska böcker här – men jag bara måste få tipsa om en på engelska! Om man just nu tycker att det ser mörkt ut i världen ska man läsa Steven Pinkers briljanta ”Enlightenment now”. Att demokratin försvagas och populismen växer är bara en tillfällig svacka, menar han. Världen går tvärtom åt rätt håll, hävdar han, vi blir mer upplysta, fattigdomen sjunker, krigen blir färre. Så trösterikt!

Foto: Norstedts

2. Malin Lindroth ”Nuckan” (Norstedts) 

Jag blev väldigt gripen av Malin Lindroths bok om sitt liv som ofrivilligt ensam medelålders kvinna, som just kommit ut. Den kändes så frisk, så ny och uppriktig. Och den blev extra starkt för att hon vägrar att se sig själv som ett offer. Jag tycker att ”Nuckan” visar att en av litteraturens främsta uppgifter är ärlighet – total ärlighet. En väldigt fin bok. 

Foto: Forum

3. Julian Barnes ”Livslägen” (övers. Mats Hörmark, Forum)

I essäsamlingen ”Livslägen” beskriver den brittiske författaren Julian Barnes bland annat sorgen efter sin frus död. Han skildrar hur bottenlöst det kan vara att förlora någon, att det är som att förlora en del av sin kropp. Det är verkligen ingen trösterik läsning, men det är en bok  på bara 120 sidor som får mig att på djupet förstå hur förbundna man blir när man lever tillsammans. 

Foto: Norstedts

4. Garth Greenwell ”Det som tillhör dig (övers. Daniel Gustafsson, Norstedts)

”Det som tillhör dig” handlar om en man som söker sex på en offentlig toalett i Bulgarien. Den visar hur mycket runt sexualiteten som fortfarande är tabu, som är förknippat med skuld och skam. Garth Greenwells roman visar också litteraturens kraft: han får mig som heterosexuell man att förstå en erfarenhet som jag själv inte har. Det är starkt. Människor är mer lika än vi tror. 

Foto: Albert Bonniers förlag.

5. Colson Whitehead ”Den underjordiska järnvägen” (övers. Niclas Nilson, Albert Bonniers förlag)

I  "Den underjordiska järnvägen" följer vi den föräldralösa slavflickan Cora som rymmer från en bomullsplantage i sydstaterna. Vi vet ju att USA varit en slavnation, men här förstår man det på ett helt annat sätt. Man känner Coras fasa och utsatthet. Den här romanen lyckas ge mig nya perspektiv på dagens USA. Man inser verkligen att denna gamla slavnation fortfarande inte gjort upp med sitt förflutna.

Läs mer: Författartipset: Malin Persson Giolito tipsar om fem favoritböcker