Författaren Katarina Wennstam tipsar om fem favoritböcker - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Författartipset: Katarina Wennstam om fem favoritböcker

Katarina Wennstam läser på stranden. Hennes senaste bok heter ”Pojken under bron”.
Katarina Wennstam läser på stranden. Hennes senaste bok heter ”Pojken under bron”. Foto: Privat

Vad ska du läsa i sommar? Författaren Katarina Wennstam tipsar om fem aktuella favoritböcker.

Anthony Doerr: ”Ljuset vi inte ser”
Bookmark

Det är lätt att tro att man redan har läst alla tänkbara vinklar av ­andra världskriget. Denna fantastiskt vackra och grymma berättelse om två ungdomar – en blind fransk flicka som flyr från Paris och en föräldralös pojke som rekryteras till Hitlers armé – gav mig många nya tankar.

Mats Strandberg: ”Hemmet”
Norstedts

Tanken på åldrandet är ju en skräck för de flesta. Jag kan bli livrädd bara av blotta tanken på att en dag inte kunna skilja på fantasi och verklighet. Med denna mästerligt tecknade ­berättelse från ett demensboende gör Mats Strandberg de gamlas upplevelser till en ­reell mardröm. För vem tror på en demenssjuk som säger att det kommer in en ond ande på rummet om nätterna?

Nadia Murad: ”Den sista flickan”
Albert Bonniers förlag

Vi får aldrig glömma den etniska rensning av yazidier som har pågått de senaste åren och de brott mot mänskligheten som IS har gjort sig skyldiga till. Nadia Murad är en av alla de flickor som fördes bort från sina hem, såg sina familjemedlemmar mördas och sedan såldes som sexslavar till IS-soldater. Plågsam och omskakande, men fullständigt nödvändig läsning som trots allt är full av hopp.

Meg Wolitzer: ”Hustrun”
W&W

Mitt i debatten om Kultur­mannen och tystnadskulturen runt Män Som Skapar landar denna ­berättelse om en kvinna som i alla år har stått i skuggan av sin make, den Store Författaren. På ett flyg på väg mot Helsingfors där maken ska få ett fint litteraturpris – inte helt olikt det nu så nedsolkade Nobel­priset – bestämmer hon sig för att hon har fått nog. En oväntat underhållande skildring av en manlighet i förfall.

Margaret Atwood: ”Tjänarinnans berättelse”
Norstedts

Boken bakom den hyllade tv-serien ”The handmaid’s tale” är årets måste-­läsning, trots att den skrevs redan 1985. Storheten i ­Atwoods bok ligger inte bara i svärtan och den under ytan bubblande galg­humorn, utan framför allt i trovärdig­heten. De som tänker att berättelsen om hur fertila kvinnor hålls som slavar i framtids­dystopin Gilead är överdriven, ska minnas att allt som hon skildrar i boken har hänt i andra tider eller sker i detta nu mot kvinnor i andra länder. Mardrömmen ÄR verklighet.

Läs mer: Maria Maunsbach tipsar om fem favoritböcker

DN:s kommentar om Katarina Wennstams sommarprat