Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Författartipset: Malin Persson Giolito tipsar om fem favoritböcker

Malin Persson Giolito
Malin Persson Giolito Foto: Nicklas Thegerstrom

Vad ska du läsa i hängmattan i sommar? Författaren Malin Persson Giolito tipsar om fem favoritböcker.

Foto: Rabén & Sjögren

1. Jenny Jägerfeld ”Comedy queen” (Rabén & Sjögren) 

Ingen klarar sig igenom grillkvällar med släkten utan att bli påmind om att vissa sagor slutar lyckligt. Jag brukar smita från disken genom att skylla på att jag måste läsa för mina barn. Min yngsta har visserligen hunnit bli 12 år men ingen av oss har några planer på att sluta med våra läsprojekt (och skulle dottern försöka dra sig ur så kan jag hota henne med att då måste hon hjälpa de andra att städa). I år ska vi läsa den underbara, sorgliga, roliga ”Comedy Queen” av Jenny Jägerfeld.  

Foto: Bokförlaget NoNa

2. Graeme Macrae Burnet ”Ett blodigt verk” (övers Johan Nilsson, Bokförlaget NoNa)

Den perfekta sommardagen innehåller lugn, ro, mammas flädersaft, sol som är så het att man måste sitta i skuggan och en riktigt bra deckare. ”Ett blodigt verk” av Graeme Macrae Burnet är en roman om ett fiktivt brutalt trippelmord i Skottland 1869 och en försynt 17-årig mördare. En redogörelse som mördaren skrivit ner på uppmaning av sin advokat varvas med dokument från den fiktiva utredningen. Resultatet blir en fängslande psykologisk thriller som slår det mesta, oavsett genre. 

Foto: Ordfront

3. Gitta Sereny ”Vid avgrunden” (övers. Nille Lindgren, Ordfront)

Jag hoppas alltid att sommaren ska ge mig tid att läsa om ett par favoriter. Gitta Sereny är en av de författare som inspirerar mig mest i mitt eget skrivande och det trots att hon inte skrev romaner. Sereny var journalist och genom djupintervjuer försökte hon få svar på frågor som hur en vanlig människa kan mörda över 900 000 personer och hur ett barn kan döda ett annat barn. Förra sommaren läste jag om ”Ohörda rop”. I år blir det ”Vid avgrunden om Franz Stangl”, kommendant i Treblinka.

4. Chimamanda Ngozie Adichie ”En halv gul sol” (övers. Joakim Sundström, Albert Bonniers förlag)

Planerar du att ägna ledigheten åt att läsa alla delar av ”På spaning efter den tid som flytt” kan jag berätta för dig redan nu hur det kommer att gå: lika bra som bantningen som du satte igång strax efter påsk. Läs ”En halv gul sol” av Chimamanda Ngozie Adichie i stället. Hon kommer att få Nobelpriset innan hon fyller 80 (hon är 40) och lyckas Svenska Akademien få fason på sig till dess kanske hon till och med tar emot det. Då kan du skryta om att henne har du minsann redan läst.  

5. Golnaz Hashemzadeh Bonde ”Det var vi” (Wahlström & Widstrand) 

"Det var vi" av Golnaz Hashemzadeh Bonde är Nahids berättelse. Hon ska dö, det vet hon, och hon är fylld av bitterhet över hur livet blev, på barnen som inte förstår, på orättvisan i att vara sjuk. Försök att värja dig mot Nahids röst när hon berättar om tiden då drömmarna om frihet och rättvisa fortfarande levde. Det kommer inte att gå. Och det är inte meningen heller. Poängen med att läsa när man är ledig från alla måsten är att man inte ska kunna låta bli.

Läs mer: Lotta Olsson väljer vårens 30 bästa deckare 

DN tipsar: Här är sommarens 33 bästa ljudböcker