Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Författartipset: Per Wästberg tipsar om fem favoritböcker

Per Wästberg.
Per Wästberg. Foto: Fredrik Funck

Vad ska du läsa i hängmattan i sommar? Akademiledamoten Per Wästberg tipsar om fem favoritböcker.

Foto: Albert Bonniers förlag

1. Ingrid Elam och Jerker Virdborg ”Svenska noveller från Almqvist till Stoor” (Albert Bonniers förlag)

För en ivrig läsare gör årstider ingen skillnad. Antologin ”Svenska noveller från Almqvist till Stoor” ska jag strax försjunka i. Till min häpnad fann jag där en novell jag skrev då jag var knappt femton år.

2. Werner Aspenström ”Bäcken” och ”Sommar. Om naturen, människan och tidens gång”

Werner Aspenström skulle fyllt hundra år i höst om han levat, men hans poesi, älskad av mig och många, kommer att leva längre. Hans ”Bäcken” (1958) och ”Sommar” (1968) står på min lista.

Foto: Faber and Faber

3. Lorrie Moore ”The Collected stories” (Faber and Faber)

Av Lorrie Moore, sällsynt kvick och genomskådande novellist från Mellanvästern, har jag lyckligtvis något oläst: The Collected Stories. På svenska finns bland annat samlingen "Främmande fåglar".

Foto: Albert Bonniers förlag

4. Rachel Cusk ”Konturer” (Albert Bonniers förlag). Översättning Rebecca Alsberg

Min favorit just nu: engelskan Rachel Cusk, aktuell hos oss med ”Konturer” och till hösten ”Transit”. Originellt, övertygande och tänkvärt avlyssnar hon människor i sin omgivning, i ett nu som också är vårt. Jag läser henne med otyglad entusiasm: tio romaner, bland dem ”Arlington Park”, ”The Country Life” och ”The Bradshaw Variations”. Jag är glad att tre återstår.

Foto: Albert Bonniers förlag

5. Marcel Proust ”På spaning efter den tid som flytt”. (Albert Bonniers förlag) Översättning Gunnel Vallquis.

Att sätta upp Marcel Proust på sommarlistan hör till lässnobbens rutin. Med tiden har jag läst hela På spaning efter den tid som flytt. Men Proust är idealisk att dyka ner i på måfå, allra helst i "Den återfunna tiden" som avslutar sviten och mest är en lång essä eller fundering över allt viktigt existentiellt man kan önska sig för att höja livskänslan.

De fem på korta listan för det till nästa år reserverade Nobelpriset ska få en fördjupad granskning. Jag hittar säkert en del jag missat. Författare man gillar kan man besöka många gånger på nytt. De är till för det.

Läs mer: Malin Persson Giolito tipsar om fem favoritböcker 

Läs mer: David Lagercrantz tipsar om fem favoritböcker