Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Förläggare: ”Förminska inte kvinnors läsande och lyssnande!”

Susanna Romanus och Åsa Selling.
Susanna Romanus och Åsa Selling. Foto: Bonniers

När DN skriver om Albert Bonniers förlags ljudbokssatsning låter det som att allt var bättre förr. ”Att kulturredaktionen agerar som patriarkala bakåtsträvare gör oss besvikna”, skriver förläggarna Susanna Romanus och Åsa Selling. 

Stora förändringar sker i bokvärlden och det finns mycket att diskutera. Men när Dagens Nyheter uppmärksammar detta i Boklördag (24/3), och i en efterföljande kommentar (26/3) är anslaget både bakåtsträvande och patriarkalt. Vi som har oroat oss för att höstens debatt om makt och manliga strukturer skulle blåsa över och allt återgå till den gamla vanliga könsmaktsordningen har fått det bekräftat. Det är artiklar av män. Om män. Med män. Om en bransch där såväl medarbetare som läsare är övervägande kvinnor.

Läs mer: Konflikt om ljudböcker på Bonniers: ”Nobelpristagare underpresterar digitalt” 

Här odlas myten om manliga genier som blir kränkta när de förväntas anpassa sig efter utvecklingen eller  – gud förbjude! – efter läsarnas smak och efterfrågan. Det vill säga kvinnorna; den huvudsakliga andelen läsare, lyssnare och bokköpare. (De som tyvärr fortfarande skurar de flesta badkaren enligt statistiken, vilket i artiklarna förknippas med ljudbokslyssning). Detta förminskande av många människors läsande och preferenser står oemotsagt, cementerar rangordningen av ”fint” och ”fult” och lämnar en bitter eftersmak av att allt var bättre förr.

Att Dagens Nyheters kulturredaktion agerar som patriarkala bakåtsträvare gör oss besvikna. Men vi som arbetar med att sprida både Nobelpristagare och deckare till så många människor och i så många format som möjligt tar våra skurhinkar och arbetar vidare.

Susanna Romanus är förläggare och Åsa Selling är förlagschef och förläggare, Bonnier Bookery

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.