Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Hanne Kjöller: Man har rätt till sina tolkningar

30:20. DN:s ledarskribent om sin nya bok "En halv sanning är också en lögn", där hon skärskådar dagens medielogik.

DN:s ledarskribent Hanne Kjöller medger inga ytterligare sakfel i sin omdebatterade bok ”En halv sanning är också en lögn”. I DN:s monter på Bokmässan debatterade hon mot SVT:s ”Uppdrag granskning”.

De senaste dagarna har flera nya anklagelser om faktafel riktats mot Hanne Kjöllers bok ”En halv sanning är också en lögn”. Janne Josefsson har skrivit ett brev till Brombergs förlag och krävt att en citering av honom i en debatt på Publicistklubben 2004 ska korrigeras. Chefer på Sveriges Radio publicerade i torsdags ett öppet brev där de pekade på felaktigheter som rör bland annat dokumentärerna ”Den fastspända flickan” och ”Ingen är vän med en fattig”. I Aftonbladet Kultur skrev författaren Gellert Tamas en kritisk artikel om boken och anmärkte även på en ledarartikel om Husby som Hanne Kjöller skrivit i DN.

På Bokmässan på fredagen bemötte Hanne Kjöller kritiken från "Uppdrag gransknings" redaktion. Det skedde under en mycket välbesökt debatt med programmets ansvarige utgivare Nils Hanson.

– Eftersom jag har så hög svansföring med den här boken och jag utmanar en kår som inte är van vid att inte få sista ordet och inte få bestämma dagordningen över huvud taget så var det ganska väntat, sade Hanne Kjöller om kritiken.

Tidigare har framgått att en krögare som i boken påstås äga en bostadsrätt värd 12,5 miljoner i själva verket bor i en hyresrätt. För det har författaren bett krögaren om ursäkt och i alla böcker finns numera en inbladad rättelse.

I debatten i går hävdade Nils Hanson att det finns ytterligare tre sakfel i boken som har koppling till Sveriges Televisions ”Uppdrag granskning”. Det första handlar om beskrivningen av ett UG-program från 2003 om ett par i Oskarshamn som blir fråntagna sin bebis. Det andra handlar om åldern på en förövare i ett program om Jehovas vittnen från samma år och det tredje gäller citeringen av Janne Josefsson på Publicistklubben 2004.

– Det vimlar av fel i den här boken. Den är unik i så måtto att den blottlägger ett allvarligt problem och sedan så bekräftar den samma problem. Boken belägger sig själv på något konstigt vis, sa Nils Hanson med syftning på argumentationen att journalister skarvar med sanningen för att belägga sina teser.

– Kritiken är på en detaljnivå som är hårresande i ett större sammanhang. Vad gäller åldern, hur gammal han var när programmet sändes, så är det en anmärkning som är av typen: Var det tisdag eller var det på en onsdag? svarade Hanne Kjöller.

Hon poängterade att ”Uppdrag granskning” i de aktuella fallen antingen själva har blivit fällda av Granskningsnämnden eller fått allvarlig kritik i ”Mediemagasinet”.

– Ditt förhållningssätt till faktafel är att anfall är bästa försvar. Och du dundrar på så att flisorna ryker. Varför kan du inte hålla dig till verkligheten? Det är det som är problemet med dig, att du inte kan medge ett misstag, sa Nils Hanson.

Hanne Kjöller menar att det snarare handlar om tolkningsfrågor än faktafel:

– Det är inte fel. Om du och jag ser "Fucking Åmål" och ska beskriva vad den filmen handlar om kan jag säga att den handlar om två tjejer som har tråkigt och knarkar. Och du kanske säger att det handlar om avfolkningsbygden i Sverige. Som opinionsjournalist har man rätt till sina tolkningar. Jag har betalt för att vara subjektiv, sade hon.

Hanne Kjöller förklarade under debatten att hon vill bemöta kritiken från Sveriges Radio i en direktsänd debatt i Studio Ett.