Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

”Jag hoppas att akademien överraskar”

I dag klockan 13 öppnar Peter Englund dörren i Börshuset och avslöjar vem som får årets Nobelpris i litteratur. Surikaterna på Skansen tror på Mircea Cartarescu – men vad säger människorna? DN Kultur frågar kritiker och författare världen över vad de tror. Här är frågorna vi ställde:

1. Vem skulle du vilja ge Nobelpriset till? 2. Vem tror du får priset?

Darryl Accone, Mail & Guardian, Sydafrika

1. Själv skulle jag gärna se att man lyfter fram Adonis, som förekommit i diskussionerna under tidigare år, men jag tror inte att han är ett sannolikt val i år.

2. Förra årets pris kom med en hel del politiskt bagage. Därför rör sig kanske akademien mot en författare som Haruki Murakami i år. Han hanterar mer grundläggande mänskliga beteenden och är inte så politiskt orienterad. Murakami skulle också vara en motvikt mot tidigare val som till exempel Tranströmer.

Michael Bach Henriksen, Kristeligt Dagblad, Danmark

1. Philip Roth, Bob Dylan, Thomas Pynchon, Joyce Carol Oates, Mari­lynne Robinson eller EL Docto­row. Det är på tiden att priskommittén lägger sin provinsiella syn på amerikansk litteratur som provinsiell bakom sig och ger priset till en amerikan.

2. Philip Roth

Athena Farrokhzad, Författare och kritiker

1. Somaya El Sousi, poet från Palestina bosatt i Gaza, och Roya Zarrin, iransk poet som sedan september är asylsökande i Sverige. För deras smärtsamma och storslagna skildringar av universella mänskliga erfarenheter så som att svälja sina barn och att skriva dikter i mörkret eftersom ockupationen orsakar ständiga strömavbrott.

2. Somaya El Sousi och Roya ­Zarrin.

Antti Majander, Helsingin Sanomat, Finland

1. Philip Roth. Jag är mot alla konsttävlingar. Men de är intressanta, och den mest intressanta av dem alla är Nobelpriset i litteratur.

2. Någon som jag bara känner till namnet på.

Lars Gustafsson, Författare

1. Min självklara kandidat är poeten Hans Magnus Enzensberger som är Tysklands bäste nu levande poet. Hans senaste bok heter "Z" och är stycke solid livsfilosofi. Han är ett universalgeni som till och med konstruerat en datoriserad poesimaskin. Vi får inte glömma att bort att detta inte är något Gudomligt, utan bara ett litteraturpris.

2 Helst vill man ju ha en överraskning. Det finns ju några eviga kandidater. Borde bli någon av de intelligenta amerikanerna som fångar in vår värld.

Jenny Lindh, Bibliotekarie och DN-medarbetare

1. Jag har med nostalgisk envishet sagt Don Delillo i en massa år, han har ett sådant brett och rikt författarskap och "Vitt brus" är en av min ungdoms häftigaste läsupplevelser. Tyvärr har hans författarskap blivit så träigt på sistone så nu måste jag svika Don och sälla mig till Svetlana Aleksijevitj-kören. 2 Péter Nádas. Han är sjuttio bast och centraleuropé, det säger väl allt? Dessutom skriver han kolossartade romaner med kalsongnära innehåll, i en bok skildras ett samlag på 60 sidor. Sådant brukar prisas.

2. Péter Nádas. Han är sjuttio bast och centraleuropé, det säger väl allt? Dessutom skriver han kolossartade romaner med kalsongnära innehåll, i en bok skildras ett samlag på 60 sidor. Sådant brukar prisas.

Dario Olivero, La Repubblica, Italien

1. Haruki Murakami. Om det nu blir ännu en okänd författare som får priset så hoppas vi att Wikipedia snabbt uppdateras så vi får veta något om vinnaren.

2. Troligtvis ger Svenska Akademien Nobelpriset i litteratur till någon okänd författare på samma sätt som den gjort många gånger tidigare.

Leif GW Persson, Författare

1. Varför inte John le Carré. Han är både tänkvärd och välskrivande och dessutom läst av en massa människor. Det finns många läsvärda författare, men det är inte samma sak som att de är värda ett Nobelpris. Det är ju som att resa en staty över författaren och det ska till mycket mer än bara en bra bok.

2. Det är ingen svensk i varje fall. Och det är inte jag själv. Det blir väl den där ryskan Svetlana Aleksijevitj. Men jag kan inte ge något litterärt omdöme eftersom jag inte läst henne.

Pia Ingström, Hufvudstadsbladet, Finland

1. Varför inte Olga Tokarczuk, Polen, eller Mircea Cartarescu, Rumänien? Djupa författarskap förankrade i Europas grumliga historia men ändå fria och fantasifulla. Alice Munro är också bra. Som journalist hoppas jag att det ska bli någon jag har koll på, som läsare att Akademien ska överraska mig.

2. Jag vet inte hur Akademien resonerar – finns där någon stark förespråkare för Afrika eller den arabiska världen? Nuruddin Farah från Somalia har hängt med länge.

Martina Montelius, Dramatiker och regissör

1. Samma som jag ville ge det till förra året: Nuruddin Farah. Jag hoppas att årets pristagare, vem det nu blir, inte kommer att väcka så stort politiskt raseri som valet av Mo Yan gjorde. Det vore roligt om reaktionerna på årets val finge handla mer om själva litteraturen.

2. Kan mycket väl bli Alice Munro. Vilket också vore glädjande.

Lena Sundström, Författare

1. Jag gillar ju den libanesiske författaren Elias Khoury, men han är ju aldrig med på några listor över favoriter till priset. Det är kul med bettingfirmor och andra som ökar uppmärksamheten kring priset. Nobelpriset är så tungt och seriöst ändå så det är bara bra med lite mer spektakel och hajp kring det.

2. Jag tror Akademien vill överraska med något oväntat namn i år. Det lär ju inte bli någon svensk eller kines på ett tag. Hörde av någon att det skulle bli en japan.

Tuomo Karhu, Turun Sanomat, Finland

1. Bob Dylan. Om inte Dylan får priset så vore Michel Houellebecq ett bra val.

2. Haruki Murakami.

Majgull Axelsson, Författare och journalist

1. Mina gamla favoriter är även i år Alice Munro och Joyce Carol Oates. Men Akademien verkar ju bara välja män till litteraturpristagare.

2. Det blir nog en man, som inte kommer från USA eller den anglosaxiska delen av världen.

Andrea Ritter, kulturredaktör Stern, Tyskland

1. Thomas Pynchon. Svenska Akademien är åtminstone en institution som alltid är bra på överraskningar.

2. INTE Murakami, gissar jag...

Steve Sem-Sandberg, författare

1. Varför inte till en amerikan i år? Thomas Pynchon, eller Don DeLillo, som båda på sina respektive högst originella sätt har fört den stora amerikanska samtidsrealistiska traditionen (med rötter hos Dreiser och Dos Passos) i helt nya riktningar, och fått många läsare med sig. Jag tycker det är synd att det (nästan) alltid blir politiserat. Varför inte det landet/kontintenten/könet/genren? Jag antar att sådana diskussioner är en oundviklig följd av ett sådant stort och prestigefullt pris, men hoppas att inte bara Akademien utan också pristagarens förhoppningsvis många framtida läsare förmår sätta sig över dem.

2. Ingen aning.

Helena von Zweigbergk, författare

1. Jeanette Winterson. För att hon är knivskarp, rolig, viktig, smart, fantasifull. Hennes senaste "Varför vara lycklig när du kan vara normal?" tänker jag ofta på. Det är spännande - hoppas på både kvinna och läsbarhet.

2. Alice Munro kanske? Det vore också ett bra val.

Jes Stein Pedersen, litteraturredaktör, Politiken i Danmark.

1. Haruki Murakami. Den japanske mästaren har etablerat sin egen litteraturgenre och har demonstrerat att man kan nå ut till en global publik med djupa och komplicerade berättelser. Jag gläder mig över att Nobelprisen i litteratur fortfarande sätter i gång så mycket debatt om vad litterär kvalitet är för något.

2. Jag tror priskommittén ger priset till en stor författare som har markerat sig som en moralisk stämma. Som valet av Pamuk år 2006.

Nobelpriset och djuren.

Sedan ett par år har DN Kultur låtit olika djur tippa Nobelpristagare i litteratur. Efter lemurer (Alice Munro), en kattunge (Munro igen) och delfiner (Assia Djebar) var det hög tid för surikaterna på Skansen-akvariet.

 

Så här gick det till: Vi lät tillverka kort med namnen på 19 av de mest förhandstippade författarna, ställde upp dem på en aluminiumlist inne i de små rovdjurens Skansenhabitat och väntade. Först kom ett av de yngre djuren och tittade nogsamt på Les Murray. Men i ögonblicket efter kastade sig en annan surikat över Mircea Cartarescu så effektivt och tydligt att skylten välte. Alltså: det blir alltså en rumän – om surikaten själv får välja.