Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Boktjuvar är att föredra ­framför kotlettsnattare

Jenny Lindh
Jenny Lindh Other: ERIK MÅRTENSSON / TT

Fråga bibliotekarien. DN:s Jenny Lindh svarar på dina frågor om litteratur

Hjälp, min bror stjäl böcker!

När jag passade min brors katt hittade jag till min förvåning en mängd filosofilexikon, biblioteksmärkta kriminalromaner och svenska klassiker typ ”Den allvarsamma leken” och Östergrens ”Gentlemen” i garderoben. Detta var i fjol, och jag fattade genast misstankar. När jag vid ett senare tillfälle inspekterade hyllan blev jag riktigt orolig. Där fanns mycket riktigt både det ena och det andra, säkert trettio (!) relativt fräscha biblioteksböcker plus ett antal sprillans nya “coffee table books” om design, som jag starkt betvivlar att min bror med sin begränsade ekonomi haft råd med. Brorsan har alltid varit speciell, en butter enstöring med udda hobbies, men harmlös. Absolut inte kriminell. När jag slutligen konfronterade honom med stölderna blev han fientlig, försvarade sig med grovt språk, och sedan dess är vår relation dålig. Vad ska jag göra? Från stillsam bror till hämningslös boktjuv på ett år – så sorgligt!

Tjuvsyster

 

Svar: Kära syster. Du beskriver din bror som butter, fientlig, en enstöring med grovt språk, kort sagt som en sympatisk person, vars ”udda hobbies” tyvärr har urartat och numera inbegriper Klas Östergren. Jag beklagar! Många systrar – även vi som fått lära oss att det är straffbart att rota i andras garderober – skulle vara nedstämda i din situation.

Epitetet ”hämningslös boktjuv”, som du i din desperation tar till, känns emeller­tid hårt – i synnerhet om du betänker vad folk vanligtvis snor. Enligt den svenska snatteristatistiken är det populäraste stöldgodset inte hyllade romaner utan smink, rakhyvlar och nötkött, häpnadsväckande trist nödtorft vars kulturfattigdom enbart överträffas av det hisnande antal Nutella­burkar, brunnslock och graviditetstester som dagligen stjäls i USA. 

Visst, Nutella är smaskigt. Brunnslock kan vara bra att ha. Men du förstår vad jag menar – personligen skulle jag hellre proppa frysen full av författarlik framför att gripas för nötkrämsstöld (särskilt om det ledde till skandalrubriker av typen ”här arresteras den glupska bibliotekarieboven” eller ”det medelålders matvraket slår till igen”) och hellre buras in för bokrån än avslöjas som Clearblue-kleptoman (i synnerhet om man återanvände rubriken ”den glupska bibliotekarieboven”). Och jag räknar hellre släktskap med en hämningslös boktjuv än dränks i femton kilo Konsumkotletter när jag öppnar badrumsskåpet hos brorsan. Det ska vara stil på det omoraliska.

I det perspektivet är problemet snarare det motsatta: din bror måste bli mer hämningslös. Hans tafatta klassikergömma är i nuläget ett hån mot bibliofila vettvillingar som KB-mannen (stal sällsynta verk för minst nio miljoner), William Jaques (som bär det eleganta öknamnet ”tome raider”) och Stephen Blumberg – den legendariske så kallade ”bokbanditen” som plågade amerikanska bibliotek i decennier, stal nära 24 000 ovärderliga böcker och gjorde av med lika många deciliter saliv när han envist slickade bort biblioteksetiketten på varenda exemplar. Då och då pausade Blumberg för att kräkas upp lite giftigt klister. Men annars arbetade han stenhårt varje dag.

Dessa skrupelfria tjuvar har faktiskt gjort mycket nytta, genom att upplysa allmänheten om att böcker är något åtråvärt. Oftast opererar de ensamma, vilket stämmer väl överens med din brors folkfientliga ­läggning. Men å andra sidan, varför inte starta en liga? Gentlemannen och ­Gangstern: ni kan bli ett mytomspunnet radarpar som plundrar skoningslöst i magasinen. Att du gillar att snoka är ju redan bevisat.

 

Författare in i döden

”Dimman tätnar. Jag måste gå in”, sa Emily Dickinson på dödsbädden. Och det sägs att denna poetiska mening var det sista hon sa. Stämmer det? Hoppas att man själv yttrar något lika vackert när den dagen kommer.

Famous last words

Svar: Det är verkligen vackra slutord, kanske inte lika fyndiga som den livströtte Kafkas ”döda mig – annars är du en mördare!” men mer poetiska än Dylan Thomas ”jag har just druckit arton whiskey!” och mer försonande än James Joyces ilskna ”finns det ingen som förstår?”, en onödig fråga av författaren till ”Finnegans Wake”, kan man tycka. ”Älg ... indian” sa den döende ärkehippien Thoreau år 1862 i en annan berörande slutmening. ”Schhh ... du har en skuld på fem kronor”, blir antagligen mina sista ord. Kanske rentav i den här spalten. Men om Dickinson verkligen sa detta – tja, det vet nog ingen riktigt. Dimmorna tätnar snabbt över mytologiserade författare. De blir liksom lite mindre döda då.

Bibliotekarien ­rekommenderar

”Jag såg på damerna och visste, att jag kunde ha en fullständig framgång, om jag bara ville”, sa Axel von Fersen. Den svenske ambassadören lär ha gjort självaste Marie Antoinette på smällen och nu kan även du som ledsnat på kulturfattiga raggningsböcker lära dig knepen bakom mästerälskarens förförelsekonst. Skådespelaren Caroline Donath håller till i Livrustkammaren och ger under våren flera föreställningar av ”Axel von Fersens charmkurs”, en klart charmig självhjälpsshow. Biljetter finns, men boka i tid – till min fasa noterade jag just att alla hjärtans dag-kvällen var utsåld.

Bibliotekarien hyssjar

”Älskling, kan du lägga på Denise Rudbergs nya ljudbok. Nej, inte skiva 203. Jag är bara på skiva 88 än.” Det replikskiftet kan förverkligas om vi fortsätter köpa ljudböcker på vinyl – en trend på frammarsch, enligt branschtidningen Publishers Weekly. Flera författare, i Sverige är Alex Schulman och Sigge Eklund pionjärer, har redan gjort lp-släpp och nu vill ljudbokssjätten Harper Audio göra en större satsning på det nostalgiska formatet. Det är ännu okänt hur man tänker kring konsekvenser som armfrakturer och ryggskott (ljudböcker ryms sällan på en eller ens sju skivor).

Bibliotekarien hämtar upp från magasinet

Tacka Dan Brown – se där en mening som känns ovan, för att inte säga oformlig, i munnen. Men den är sann. Tangentbordsmissbrukaren som gav oss ”Da Vinci-koden” har genom en generös donation säkrat digitaliseringen av 3 500 omistliga ockulta manuskript, däribland den mytomspunna ”Corpus Hereticum” som sägs innehålla mänsklighetens äldsta visdom. Goda internettider stundar, i synnerhet för den som föredrar rosencreutzianska kioskvältare framför prudentliga Bonniersdebutanter. Delar av materialet finns tillgängligt online via Dan Browns favorithak, det magnifika Ritman-biblioteket i Amsterdam.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.