Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

Jonas Thente: Helgens bokfestival kan kallas en sensationell debut

Det börjar så bra det överhuvudtaget kan tänkas. Salen på Moderna Museet i Stockholm är fullpackad då en knivskarp Chimamanda Ngozi Adichie inleder sin föreläsning om "Europas" förhållande till "Afrika" med att berömma omslagen till de svenska utgivningarna av hennes böcker.

– När det gäller afrikanska författare så brukar man pryda omslaget med en giraff, säger hon. Eller en djungel eller möjligen ett svältande och gråtande barn.

Rent retoriskt är denna inledning genial. Hon får hemmapubliken med sig, innan hon påbörjar en rannsakan av hur vi europeer betraktar Afrika och vår egen historia. Det känns mer än en aning besvärande att erfara hur vi svenskar dras över samma kam som europeiska länder vi själva känner att vi inte har så värst mycket gemensamt med.

Ändå är det så vi brukar göra med Afrika – en kontinent som är betydligt större än vår och rymmer betydligt fler länder och kulturer.

Giraffer, djungler och utmärglade barn.

Där har vi Afrika. Så var har vi Europa?

I kulturjournalisternas och den fängslade publikens knän lyser det från skärmar och blixtrar från analoga pennor när Adichie framme vid podiet strör insikt efter insikt. Och detta är bara den första av ett dussin föreläsningar och sammankomster i Moderna museets auditorium.

Så den som någonsin tvivlat på att Stockholm skulle kunna få ett betydande litteraturevenemang att mäta mot Göteborgs bok- och biblioteksmässa, var nog tvungen att omvärdera hållningen redan när Adichie värmde upp sig.

Vi var många som lyckades klämde oss igenom den där förbannade flaskhalsen till bro över till Skeppsholmen och vi som överlevde fick ett magnifikt program. Här fanns inget tingel-tangel i form av braskande förlagsmontrar, utan en mer sober stämning av intellektuell diskussion, samtal, uppläsningar och en och annan boksignering som faktiskt också tog formen av samtal.

Tre utrymmen att hålla reda på och inga frustrerande krockar. Intimt men ändå inte privat, djupt men också folkligt. Allting gick mycket sobert till, och jag vill nog hävda att litteraturen mår en aning bättre i en sordinerad miljö än i en där den som skriker högst vinner.

Gudskelov fanns det inga mer gemensamma teman än "översatt litteratur" och möjligen "möten mellan översatta författare och svenskar som har en aning om vad de översatta författarna är för några och var de kommer ifrån". Så i denna fria form fick vi höra Lars Gustafsson samtala med sin gamla elev från Austin, Philipp Meyer, om skillnaderna mellan Texas och Sverige – vilka är ganska många.

Meyers roman "Sonen" handlar om 200 år Texas-historia. Gustafsson konstaterade på sitt slagkraftiga sätt att om någon hade sagt sig vilja skriva en episkt upplagd roman om Sveriges historia, så hade han avrått från detta:

– Det har ju inte hänt någonting.

Norska Merethe Lindström talade med den svenska konstnären Karin Mamma Andersson om deras gemensamheter, som kan sammanfattas i ord som tystnad, stillhet och reduktion. En av tankarna bakom festivalens möten tycks ha varit även möten mellan de olika konstarterna.

Olga Grjasnowa – född i Azerbajdzjan men som barn flyttad till Tyskland – talade med Sigrid Combüchen – född i Tyskland men som barn flyttad till Sverige – om detta med att ha kluvna språkliga identiteter. De bråkar också diskret om saker som feminism, dans och Tysklands demokratiseringsprocess.

På söndagsmorgonen fortsatte samtalet om den afrikanska erfarenheten. Och vilket samtal det blev. Taiye Selasi och Josette Bushell-Mingo uppnådde genast en sorts kritisk massa av sprudlande intelligens, vassa iakttagelser och humanistisk ömhet. Selasi talar gärna om detta att vara "afropolit" – en särskilt afrikansk kosmopoltism. På frågan om i vilket av länderna hon innerst inne anser sig höra hemma – Ghana, Nigeria, England eller Italien – svarade hon att hon hör hemma här, i denna tid. Aldrig tidigare har människor så naturligt kunnat korsa gränser och hoppa mellan kontinenter som nu.

Selasi avslutade diskussionen kring sin roman "Komma och gå" med att berätta vad hon vill att läsaren av den skall ta med sig: att kunna möta en man eller kvinna från Ghana på gatan och se människan i första hand. Att känna igen henne.

Danska Dy Plambeck och Suzanne Osten pratade på ett fascinerande medryckande sätt om komplicerade frågor som skrivprocesser, gestaltning och tilltal i litteraturen och teatern. Därpå demonstrerade vietnamesisk-kanadeniska Kim Thúy och svensk-nyzeeländska Linda Olsson att festivalens organisatörer på ett mycket skickligt sätt har lyckats para samman individer som på scenen skapar en mycket större helhet än summan av de två delarna.

Även här kom samtalet att handla om hur språket formar förståelsen och hur man hanterar detta att stå mitt emellan två språk. Ordet "hav" – kom man överens om – betyder olika saker för en båtflykting, en blåfrusen Nordsjöbadare och en dykare i Nya Zeelands varma smaragdvågor.

En litteraturfestival har debuterat, och precis som med författardebutanter hänger allting nu på den svåra andraboken. Det är där det gäller. Så innan vi utvärderar Stockholm Literature bör vi vänta och se om det blir en nästa år också, och nästa. Till dess kan vi nöja oss med att kalla premiären för en sensationell debut.