Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

Kajsa Ekis Ekman får Sara Lidman-priset

Kajsa Ekis Ekman.
Kajsa Ekis Ekman. Foto: DN

Författaren och journalisten Kajsa Ekis Ekman tilldelas utmärkelsen för att hon är ”en modig aktivist” och folkbildare i sann Sara Lidman-anda.

Kajsa Ekis Ekman får årets Sara Lidman-pris, det tredje i ordningen, för sina skarpa analyser av dagens stora samhällsfrågor.

Motiveringen lyder bland annat: ”Både hennes texter och verbala inlägg i olika debatter bärs av ett språk som inger hopp, som genomlyser det till synes svårbegripliga. [...] Med en humor som befriar slår hon hål på myter och med skarpa betraktelser uppmanar hon oss att försöka förstå kapitalismens maskineri.”

Kajsa Ekis Ekman skriver regelbundet för DN:s kultursidor. Hon är även ledarskribent på Dagens ETC och medlem av redaktionen för tidningen Brand. Ett urval av hennes texter finns samlade i ”Texter 1998- 2015” (2015). Hon har även gett ut böckerna ”Skulden: eurokrisen sedd från Aten” (2013) och ”Varat och varan: prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan” (2010)

Priset instiftades 2013 av Sara Lidman-sällskapet för att hedra författarens minne. Samma år gick priset till journalisten och författaren Lawen Mohtadi och 2014 till poeten och romanförfattaren Elisabet Rynell.