Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Krig och kvinnorätt på Internationell författarscen i höst

För tjugonde året arrangerar Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm samtal med författare från olika länder. Krig och familjerelationer men även politisk aktivism och kvinnors rättigheter är teman i årets program. 

Den 22 augusti inleds höstens författarscen med att Björn Wiman och Peter Englund möter militärhistorikern Antony Beevor i ett samtal om hans nya bok ”Arnhem”, en dramatisk redogörelse av Tysklands sista stora seger under andra världskriget.

Kriget har också inspirerat den skotske poeten Robin Robertson som även han besöker Kulturhuset under hösten. I Robertson senaste verk ”The long take” skildras en amerikansk krigsveteran som lider av posttraumatisk stress. För att lindra sina plågor söker han sig till anonymiteten och friheten i storstäderna New York, Los Angeles och San Francisco och sveps med i den film noir-våg som sköljer över världen efter kriget.

– Om jag måste välja en programpunkt som jag ser mest fram emot så är det samtalet med Robin Robertson. Det är väldigt sällan vi bjuder in poeter men han har gjort ett så djupt intryck tidigare år han varit här så jag är väldigt glad att han är tillbaka. Han har en förmåga att trollbinda sin publik eftersom han är en så fenomenal uppläsare, säger Ingemar Fasth.

Utöver andra världskriget är familjen ett återkommande ämne bland höstens programpunkter. De norska författarna Vigdis Hjorth och Geir Gulliksen har båda skildrat familje- och kärleksrelationer i upplösning i sina böcker. Den kanadensiska författaren Sheila Hetis roman ”Moderskap”, som kommer i svensk översättning i augusti, behandlar den känsliga frågan om huruvida moderskapet verkligen är något för alla kvinnor. 

– När vi planerar en ny säsong så försöker vi få till en god blandning av författare. Vi har aldrig utgått från något specifikt tema men trots det så kan man uppfatta en viss tematik när man ser tillbaka på tidigare säsonger, säger Ingemar Fasth.

I år fyller den internationella författarscenen på Kulturhuset Stadsteatern 20 år. Sedan starten 1998 har över 550 samtal ägt rum med författare från 60 olika länder. I höstens program är de kvinnliga skribenterna i majoritet. 

– Jag tycker att det är jävligt viktigt rent ut sagt att vi eftersträvar en genusbalans när vi bjuder in författarna och det har vi faktiskt lyckats med under åren. Men det har visat sig vara svårare med mångfalden. Vi försöker spegla världen i våra program men i år är en övervägande del av författarna från engelskspråkiga länder, säger Ingemar Fasth. 

Bland programpunkterna är det en författare som sticker ut lite extra. Manal al-Sharif är en kvinnorättsaktivist från Saudiarabien och en av totalt två författare på höstens författarscen som inte är från ett västerländskt land. Manal al-Sharif är mest känd för sin uppmärksammade kampanjande under 2011 i syfte att häva förbudet mot kvinnliga bilförare i landet. Som en del av kampanjen trotsade hon rådande lagstiftning och spelade in en film när hon själv körde bil som sedan fick stor spridning i sociala medier. Samma år utsågs hon till en av världens 100 viktigaste tänkare i världen av Foreign Policy Magazine. I augusti 2017 släppte hon boken ”Modet att köra: En saudisk kvinnas protest”. Bara en månad senare meddelade Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz att lagen kommer att ändras så att även kvinnor tillåts köra bil. 

– Hon är helt klart programmets modigaste. I sin bok beskriver hon hur det är att vara kvinna i Saudiarabien och som läsare blir man helt tagen av vilket mod och vilken uppfinningsrikedom som finns hos henne och hennes medsystrar, säger Ingemar Fasth. 

Utöver författarsamtal delas även Kulturhusets internationella litteraturpris ut sedan ett par år tillbaka. En prissumma på 75.000 kronor vardera tilldelas en författare och en översättare av ett framstående skönlitterärt verk som släppts under sista halvan av 2017 och första halvan av 2018. I juryn sitter kulturskribenter från olika svenska tidningsredaktioner, en bibliotekarie och Ingemar Fasth själv. 

– Arbetet med att ta fram två vinnare är i full gång och hela juryn sitter och läser så att ögonen blöder. Ingen behöver vara orolig för avhopp eller att priset blir indraget, det är väldigt kompetenta jurymedlemmar som alla kommer mycket bra överens, säger han. 

 

Årets program

22 augusti
Antony Beevor (England)
I samtal med Peter Englund och Björn Wiman
3 september
Valeria Luiselli (Mexiko)
I samtal med Judith Kiros
19 september
Gabriel Tallent (USA)
I samtal med Josette Bushell-Mingo
25 September
Geir Gulliksen (Norge)
I samtal med Andreas Norman
1 oktober
Manal al-Sharif (Saudiarabien)
I samtal med Cecilia Uddén
3 oktober
Sheila Heti (Kanada) och Jonas Hassen Khemiri (Sverige).
I samtal med Madelaine Levy, SvD
16 oktober
Vigdis Hjorth (Norge)
I samtal med Ida Linde
17 oktober
Sigrid Rausing (Sverige)
Samtalsledare inte klar.
23 oktober
Tessa Hadley (England)
I samtal med Malin Ullgren
25 oktober
Robin Robertson (Skottland)
I samtal med Hans Olav Brenner
26 oktober
Night and the city (1950)
Filmvisning, med introduktion av Robin Robertson.
7 november
Rachel Cusk (Kanada)
I samtal med Jenny Tunedal

KLASSIKERSALONGEN  


24 september

Om Sherlock Holmes, Lord Peter Wimsey och kommissarie Maigret.
Samtal mellan Mattias Boström och Agnes Lidbeck. Samtalsledare: Lotta Olsson, DN.

8 november
Om Anna Karenina och Krig och fred.
Samtal mellan Nils Håkansson och Marie Lundström, SR. Samtalsledare: Fredrik Wadström, SR. 

12 november
Prisceremoni för Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris.