Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Slående skildring av att sakna riktning i en målmedveten värld

Veckans e-bok. Hon står på trappan vid Humanistvillan och betraktar sina kursare. De har duffel och läderskor och hornbågade glasögon, de känner ingen hunger och de skrattar åt varandras skämt.

Hon försöker delta i samtalet. Men Johan och Simon och Victor och allt vad de heter vänder sig bara till varandra:

”Vad gör du nästa helg?”

”Jag ska se ’Fäder och söner’ på Dramaten med mina föräldrar.”

”Du borde följa med till vår bokcirkel på fredagen. Vi läser Lacan.”

”Ja, gärna.”

Hur många gånger har man inte träffat de här människorna, och liksom skyggat undan? De är inte smartare eller snyggare än oss andra, men de har en plan. De vet exakt vart de är på väg, och det är skräckinjagande.

Isabelle Ståhls debutroman utspelas i ett Stockholm som inte direkt är kallt, men knappast heller ett inbjudande mänskligt hem. Huvudpersonen Elise är 28 år och läser konstvetenskap på deltid, ibland kommer det sms från någon som undrar om hon kan jobba i morgon. Hon tar Stilnoct och Sobril och vad hon kan få tag på.

”Just nu är jag här” har kallats den första svenska Tinderromanen, och visst förekommer en hel del svepande på skärmen, vindejter på Folkbaren och meningslösa nätter hemma hos någon entreprenör som gillar mat och resor. Hon gillar i sin tur egentligen medelålders män och deras trygga ointresse, men inleder ändå en relation med ett slags pojkman i det där duffelgänget. De som läser Lacan, om ni minns?

Men detta är nu lyckligtvis ingen bok om kärlek och relationer, utan en slående skildring av att sakna riktning i en värld där alla andra tycks röra sig ytterst målmedvetet. Elise är en vilt snurrande kompassnål.

Just därför blir det stiligt att Isabelle Ståhl inte bara använder Tinder som en slentrianmässig symbol för det tomma och konsumistiska livet, det greppet har vi som bekant sett förut. I stället blir appen det redskap med vilket Elise försöker förankra sig själv i världen, rent geografiskt. Satelliten ovanför Nordsjön gör det möjligt för alla inom en radie av tre mil att upptäcka henne, vilket blir ett slags bevis för att hon faktiskt existerar på just den här platsen: ”Jag slår på gps:n och öppnar Tinder, genomsöker närområdet för att känna att jag fortfarande finns till.”

”Just nu är jag här” är en tydlig debutroman, med allt vad det kan innebära av skönhetsfläckar och utvecklingspotential. Men den fångar på ett vibrerande och egensinnigt sätt de känslomässiga effekterna av att tillhöra det så kallade prekariatet, detta osaliga tillstånd där bristen på mening och mål är inbyggd – och fullständigt logisk.

Så här enkelt får du gratis e-böcker från DN.

Boken finns tillgänglig som e-bok för DN:s prenumeranter på Upptäck DN. Gå in på upptack.dn.se för att ladda ned boken. Du loggar in med samma inloggningsuppgifter som på DN.se. Trevlig sommarläsning önskar vi på Dagens Nyheter!

Isabelle Ståhl, ”Just nu är jag här”

(Natur & Kultur)

Finns tillgänglig mellan 29/7 och 26/8.

Har du frågor – gå in på DN.se/kundservice, så får du hjälp.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.