Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

Kristina Sandberg August-favorit

Kristina Sandberg skildrar kvinnoliv.
Kristina Sandberg skildrar kvinnoliv.

Ett spännande utgivningsår borgar för många favoriter till Augustpriset. Bland flera tunga namn sticker Kristina Sandberg ut.
– Hon har mutat in en vit fläck på den svenska litterära kartan, säger litteraturkritikern Yukiko Duke.

Trilogin om Maj, som i 1930-talets Örnsköldsvik får sitt första barn och sedan lever sitt liv som hemmafru, är fullbordad, och kritikerna har varit eniga om att Kristina Sandberg lyckats fånga något stort i sin berättelse om ett kvinnoliv.

– Hon är min personliga favorit och hon ligger kanske bäst till med tanke på att "Liv till varje pris" är den sista boken om Maj, säger Yukiko Duke, redaktör på Vi Läser.
På måndag presenteras de författare som har nominerats till årets Augustpris och den 24 november tillkännages vinnarna.

Kristina Sandberg nämndes i sammanhanget redan när de två första böckerna om Maj gavs ut, men nominerades aldrig då. Två av de andra favoriterna, Majgull Axelsson och Steve Sem-Sandberg, har redan fått varsitt Augustpris, något som kan ligga dem i fatet.

Likväl har de skrivit varsin angelägen roman om nazismen under andra världskriget.

– Augustpriset är ju inget pris för nykomlingar, konstaterar Marie Lundström, programledare för "Lundströms bokradio" i P1 och tidigare jurymedlem för Augustpriset.

Klas Östergrens roman "Twist" blir svår att gå förbi, tror Lena Kvist, kultur- och nöjeschef på Borås Tidning. Men även om giganterna har radat upp sig under hösten så har litteraturåret bjudit på flera guldkorn bortom de största namnen.

– Jag hoppas att juryn upptäcker Gertrud Hellbrands "Veterinären", en släktroman i hästmiljö som verkligen biter sig fast hos läsaren, säger hon.

Sune Johannesson, kulturredaktör på Kristianstadsbladet, lyfter fram Mara Lee.

– Jag hoppas att hon får Augustpriset för "Future perfect", hon är en fantastisk författare, tydlig, vass och viktig, som borde fått det redan för sin förra bok.

Det poetiska alibit som brukar finnas med bland de nominerade tror han blir Bruno K Öijer, men han hoppas på ett annat namn.

– Jenny Wrangborg är en bra röst i tiden och dessutom med färg. Överhuvudtaget finns det mycket poesi som är bra just nu.

Bland fackböckerna har migration varit ett starkt tema. Kristina Ohlssons "Den bekymrade byråkraten" och i ännu större utsträckning David Qviströms "Nyttiga människor" är två böcker som har uppmärksammats.

Men favorit är nog Peter Englund, med sin skildring av första världskriget, "1914".

På barn- och ungdomssidan har utgivningen varit lika stark, tycker bibliotekarien Emelie Ljungberg, som skriver på bloggen Bokunge.

– Det finns en uppsjö fantastiska bilderböcker och tonårsböcker framförallt. Min absoluta favorit på bilderbokssidan är "Vi springer!" av Sara Lundberg och Joar Tiberg.
För tonåringarna hoppas hon på "Ramona" av Marta Söderberg och Zulmir Becevics "Avblattefieringsprocessen".

Fakta/Augustpriset

• På måndag 20 oktober presenteras 2014 års nominerade titlar, sex i respektive kategori.
• De tre kategorierna är Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok.
• Den 24 november avslöjas vinnarna under en gala i Stockholms konserthus. Då delas även Lilla Augustpriset ut, till ungdomar mellan 16 och 20 år.

Några ytterligare favoriter

• Sara Stridsbergs "Beckomberga" rosades av många kritiker.
• En debutant värd att nämna är Pooneh Rohi, vars roman "Araben" kom i början av året.
• Elin Boardys "Mary Jones historia" är inspirerad av "Skattkammarön".
• Bland bilderböckerna är "Tilly som trodde att..." av Eva Staaf och Emma Adbåge en favorit, liksom "Vakna min kastanj" av Åsa Mendel-Hartvig och Ane Gustavsson samt veteranerna Thomas och Anna-Clara Tidholms "Det var en gång en räv som sprang i mörkret".
• Två ungdomsböcker att hålla ögonen på är "Maja och döden" av Ann-Marie Ljungberg och Patrik Lundbergs "Onanisterna".
• Ytterligare en författare som kommit med sista delen i en uppmärksammad trilogi är Lasse Berg, som nu är klar med sina Kalahariböcker om mänsklighetens historia. Han har nominerats tidigare, men inte fått priset.