Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Lotta Lotass lämnade Svenska Akademien – för två år sedan

Författaren Lotta Lotass.
Författaren Lotta Lotass. Foto: Dick Claesson

Författaren Lotta Lotass har inte deltagit i Svenska Akademiens arbete på två år. Det berättar hon nu för Borås tidning. Anledningen var att hon inte kände att hon passade in.

Lotta Lotass valdes in i Akademien 2009 på stol nummer 1, men lämnade Akademien sex år senare, säger hon nu till Borås tidning.

– Jag tog först ledigt ett halvår för att grunna på min situation, men meddelade sedan ständiga sekreteraren att jag ville lämna min plats för gott. Det var väldigt många som blev mycket ledsna när jag valdes in i Akademien. Många hade velat se en fortsättning av traditionen att ha en högt uppsatt jurist på stol 1 och många tyckte att jag inte förtjänade en stol i Akademien. Under de år jag var med fick jag med jämna mellanrum brev från människor som ville uttrycka sitt missnöje med mitt ledamotskap och hur jag var som person. Jag passade väldigt illa in i miljön kring Akademien, säger hon till Borås Tidning.

Hon berättar också för Borås tidning att vissa av ledamöterna var besvikna över att hon inte deltog i middagar och andra sociala evenemang som Nobelfesten och middagar med kungen.

– Det blev ett problem. Jag var väldigt glad för allt det spännande och roliga arbete man som ledamot fick uträtta, men världen runt i kring var mig mycket främmande och jag förstod snart att jag inte hade den sociala bildning som krävdes. Det blev till slut omöjligt, säger hon till Borås Tidning.

Lotta Lotass säger till tidningen att hennes frånvaro från Svenska Akademien inte väckt några större reaktioner, och att ledamöterna inte hört av sig sedan hon hade ett sista möte med den ständiga sekreteraren Sara Danius i september 2016.

På frågan hur hon ser på Svenska Akademiens skadade anseende efter DN:s avslöjande om Kulturprofilen som anklagas för sexuella trakasserier och övergrepp av 18 kvinnor, säger hon att det var en omskakande upplevelse att läsa kvinnornas vittnesmål.

– Jag har träffat mannen i fråga, men hade ingen aning om vad som pågick. Tack och lov ser jag inte bra ut och var väl därför ointressant för honom. Jag läste på hans klubb en gång för flera år sedan. Hade jag haft en aning om vad han ägnade sig åt hade jag aldrig tackat ja till framträdandet, säger Lotta Lotass till Borås tidning.

Författaren Kerstin Ekman har inte deltagit i Svenska Akademiens arbete på många år, men att även Lotta Lotass lämnat Akademien var inte tidigare känt.

Rättelse 2017-11-25 16:30
Förtydligande: I en pushnotis till artikeln kunde det uppfattas som att två personer lämnat Svenska Akademien. Det är författaren Lotta Lotass som inte deltagit i Svenska Akademiens arbete.