Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 22:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/dnbok/lotta-olsson-deckarens-dod-har-proklamerats-lange-anda-lever-genren-vidare/

Böcker

Lotta Olsson: Deckarens död har proklamerats länge – ändå lever genren vidare

Deckaren lever vidare – i ständigt nya skepnader.
Deckaren lever vidare – i ständigt nya skepnader. Foto: Lars Epstein

I vårens deckarutgivning händer en hel del, skriver Lotta Olsson – och samtidigt är det mesta som det brukar. 

Lotta Olsson
Rätta artikel

Det går förstås aldrig att säga på förhand vilka böcker som kommer att bli bra. Man kan längta sig blå efter den nya boken av sin favoritförfattare, bara för att upptäcka att den blev en bleknosig mellanbok som man har glömt bort innan man ens har läst klart. Få författare håller en hög nivå rakt igenom sin produktion. Ibland försöker man blunda för felen (men det är förmodligen då man somnar under läsningen).

Hur utvecklar sig deckargenren i vår? Den minskar i betydelse och omfång, har alla förutspått ända sedan nordic noir-trenden började. Nu måste väl alla läsare ha tröttnat?

Deckarens nära förestående död har i och för sig proklamerats ända sedan femtiotalet, och det har inte hindrat genren från att gå ganska bra. Det kommer ständigt ut många deckare, med enstaka försäljningstoppar när någon författare blir extra känd.

I år såg det lite fattigt ut i vårutgivningen till en början, men när jag räknar efter är det ändå ett femtiotal böcker som verkar intressanta.

Det kommer ut allt fler renodlade thrillers. Det blir å andra sidan också allt vanligare med psykologiska spänningsromaner, som rör sig i gränslandet till relationsromanerna. Väldigt många deckare utspelar sig i utkantsmiljöer, vilket oftast är glesbygd men också kan beskriva människor som sällan ges röst i det offentliga samtalet. Och så finns det självklart också en hel mängd deckare om det hårda storstadslivet med poliser som själva arbetar på gränsen till brottslighet.

Det finns så många motsatta trender att man börjar låta som Charles Dickens.

Det har börjat bli vanligare med fristående deckare, men det finns också åtskilliga tämligen långlivade serier (Anna Jansson, Camilla Läckberg och Sofie Sarenbrant kommer med nya böcker under våren).

Det finns, kort sagt, så många motsatta trender att man börjar låta som Charles Dickens inledning till ”Historien om två städer”: ”Det var den allra bästa av tider, och det var den allra värsta. Det var visdomens tid, det var oförnuftets tid”, och så vidare (tills han konstaterar att allt är ungefär som det brukar vara).

Ändå händer det ju en hel del. Etablerade författare prövar sin lycka i genren, som Lisa Jewell som tidigare har hållit sig bland relationsromanerna. Danske Søren Sveistrup som skrev manus till tv-serien ”Brottet” (”Forbrydelsen”) har skrivit ”Kastanjemannen”, som nu kommer på svenska.

Läs mer: 10 böcker att se fram emot våren 2019 

Och det allra roligaste är som vanligt de där man inte alls har räknat med, och som ändå dyker upp då och då: en ny röst, en ny synvinkel på världen. Fast de går ju aldrig att förutse.

Läs fler texter av Lotta Olsson , bland annat om varför vi behöver ”Hans och Greta” i dag .