Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Den bästa sommarboken har man råd att lämna kvar

Sommarläsning.
Sommarläsning. Other: Claudio Bresciani/TT

Vad vill man läsa på sommaren? Och i vilken form? Själv brukar jag packa ner en rejäl blandning av böcker, både inbundna och pocket, både klassiker, deckare och annat. Minst en oläst Stephen King, och minst en som jag tycker att jag borde läsa.

Och en fullproppad läsplatta för säkerhets skull, för man vet aldrig vad som kan hända. Man kan faktiskt behöva fler böcker än man tror! Även om det aldrig har hänt hittills (däremot brukar jag få ont i ryggen för att jag baxar runt alldeles för många böcker).

Läsplattan är väldigt bra. Förutsatt att den fungerar.

Sen går jag ändå och snokar på loppisar och i den lokala bokhandel där vi är, och kommer ofta förvånat därifrån med en helt annan bok än den jag har tänkt läsa. Det är det som är semester: att irra bort längs läslustens slingrande stigar och se var man hamnar.

Läs mer: Lotta Olsson tipsar om nio bra pocketböcker att läsa just nu

Läsplattan är väldigt bra. Förutsatt att den fungerar, alltså. Själv föredrar jag ändå fortfarande tryckta böcker som inte plötsligt börjar krångla och måste startas om när det är som mest spännande, eller som får konstiga speglingar när man sitter utomhus. Inbundna böcker är bättre, med hyggligt tilltagen storlek på texten så att man slipper leta efter läsglasögonen.

Men inbundet är tyngre och dyrare, så på sommaren är trots allt pocket allra bäst. När man behöver bära med sig något som inte kostar skjortan, inte är stöldbegärligt, som alltid fungerar och som man kan råka glömma kvar utan att bli förtvivlad.

Jag brukar ta med mig några böcker som jag borde läsa och några böcker som bara verkar kul. Men jag har lärt mig att inte lita det minsta på den uppdelningen: påfallande ofta fastnar jag hjälplöst i något som jag har skjutit upp länge att läsa, för att det bara är en borde-bok. Eller råkar tappa bort en underhållningsbok som lät intressant, men var lite för tråkig.

Och då gör det ju ingenting om det var en billig pocketbok.

För barn och ungdomar

Det finns en del (men alldeles för få) pocketböcker för barn och ungdomar, till exempel Sara Kadefors lysande ungdomsroman ”Lex bok” och Neil Gaimans ”Odd och frostjättarna” (för 9–12-åringar). Bilderböcker brukar inte passa så bra i pocket, men finns i åtskilliga billighetsutgåvor, till exempel från En bok för alla.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.