Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Lotta Olsson: En bok för alla – ett pålitligt universitet

Det började i november 1976: statsunderstödda pocketböcker för en femma, som man kunde köpa i mataffärerna!

Det låter ju inte så revolutionerande numera (jo, priset), men vilken glädje det var under en tid när det fanns ett fåtal illa limmade pocketböcker som omedelbart föll sönder i lösbladssystem och dessutom var rätt dyra.

Bokfrallorna, som någon omedelbart kallade dem, var billiga, stadiga små rackare som håller i minst fyrtio år. Många av mina exemplar är tummade, vällästa och fortfarande i högsta grad vid liv.

En bok för alla har präglat mitt liv sen jag var femton år, och i början köpte jag allt som kom ut. Det var nästan bara återutgivningar, men förlaget valde verkligen med omsorg. Här läste jag Sun Axelsson första gången, Folke Fridell, Arthur Koestler och Pär Rådström, Carson McCullers och Vita Andersen, Tora Dahl och Victoria Benedictsson. Jag upptäckte Laurie R Kings deckare när hennes ”Farlig begåvning” kom som bokfralla 1995 (och hoppade dessbättre över förordet, som är lite för avslöjande), fortfarande en av mina stora favoriter. Här finns Mark Twains ”Tom Sawyers äventyr” och Neil Gaimans ”Coraline”, Margaret Atwoods ”Upp till ytan” och Josephine Teys ”En gammal skandal”.

Man har alltid kunnat lita på En bok för allas urval. Nåja, nästan alltid i alla fall. I vuxenutgivningen fanns de goda berättarna, klassiker, epiker och en och annan deckare. Den som köpte eller prenumererade på barn- och ungdomsutgivningen byggde med tiden upp ett omfattande barnbibliotek med hög kvalitet.

Sedan 1992 har En bok för alla varit ett ideellt aktiebolag (utan vinst för ägarna), och 2007 försvann statsstödet. Sen dess har det mest kommit ut barn- och ungdomsböcker. Det är synd, för litteraturfrämjande bland vuxna är sorgligt eftersatt.

Men En bok för alla är fortfarande bland det bästa som har hänt svensk bokutgivning.