Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Lotta Olsson: Här är årets 31 bästa deckare

DN:s deckarexpert sovrar i floran av utgiven kriminallitteratur under 2014.

”Lång väg hem” (Modernista)
Eva Dolan

Första delen i en brittisk deckarserie om poliserna Zigic och Ferreira på Peterboroughs hatbrottsenhet. En illegal invandrare tycks ha bosatt sig i ett trädgårdsskjul mot de brittiska ägarnas vilja. Någon har låst dörren och bränt ner skjulet.  Ingenting är enkelt i denna roman om etniska motsättningar, trafficking och illegal arbetskraft.

”Låt mig ta din hand” (Lind & co)
Tove Alsterdal

En ung kvinna faller från elfte våningen i Jakobsberg. Eller blev hon knuffad? En gammal alkis har sett något mer. När kvinnans syster börjar ställa frågor leder de snabbt till Argentina på sjuttiotalet, där tusentals människor försvann under militärjuntan. Små och stora brott: privata och samhälleliga.

 
”Vassa föremål” (Modernista)
Gillian Flynn

Fräsande, rasande och synnerligen begåvad debutbok av författaren till ”Gone girl” (2013 års allra bästa deckare, om ni skulle ha missat den). Journalisten Camille Preaker återvänder motvilligt till sin hemstad Wind Gap i Missouri när den andra flickan på ett år hittas mördad, återupplivar alla gamla familjekonflikter och upptäcker en hel del som hon hade glömt. Återutgivning, gavs även ut i Sverige 2006.

”Svarta vatten” (Leopard)
Attica Locke

En mörkhyad advokat tar med sin höggravida fru på en flodtur i Houston 1981. Ett skott hörs, en kvinna skriker. Men Jay Porter vågar inte rapportera till polisen, för han är gammal medborgarrättsaktivist och vet hur polisen brukade behandla dem. Jay Porter blir ändå indragen i ett allt mer komplext maktspel, en hamnarbetarstrejk är på gång och borgmästaren spelar en oklar roll.

”Livets & dödens villkor” (Modernista)
Belinda Bauer

Ruby Tricks mamma jobbar jämt. Pappa jobbar inte alls sedan varvet lade ner, utan står på stranden i Devon och fiskar när han inte klär ut sig till cowboy med de andra männen i Revolvergänget, som samlas på puben och låtsas som om de tillhör en värld där de fortfarande behövs. Och så börjar unga kvinnor bli mördade. Förvånansvärt rolig bok, trots allvaret.

”De utstötta” (Minotaur)
Elly Griffiths

Ironiskt rolig, charmig brittisk deckare som utspelar sig i Norfolk, där rättsarkeologen Ruth Galloways akademiska arbete krockar med den strävhåriga polisen Harry Nelsons envisa vardagsslit och druiden Cathbads mer högtflygande idéer. Sjätte boken om den udda trion, och nu ska en utgrävning bli teveserie. Har de hittat moder Krok, artonhundratalskvinnan som hängdes.

”Sonen” (Piratförlaget)
Jo Nesbö

Sonny Lofthus erkänner mord mot att han får fri tillgång till knark i fängelset. Dessutom ger han de andra fängelsekunderna syndernas förlåtelse. Hans eget liv havererade när hans pappa begick självmord och blev avslöjad som korrupt polis. Men hur var det? Tog pappan verkligen livet av sig? När nya fakta kommer fram vaknar Sonny Lofthus till och går till attack.

”Otrygg hamn” (Albert Bonniers förlag)
Tana French

Irland under finanskrisen, i Broken Harbour där ett villaområde som byggdes i spekulationssyfte bara blev halvfärdigt. Nu ligger en död familj i ett av husen, förmodligen ett utvidgat självmord där pappan har tagit livet av barnen och frun och sen sig själv. Om det verkligen är så det gick till? Solkig realism och mycket irländsk samtidshistoria.

”En mörk och förvriden flod” (Modernista)
Sharon Bolton

Flodpolisen Lacey Flint bor på en husbåt i Themsen och ger sig varje morgon ut och simmar (i Themsen! Måste betraktas som självskadebeteende). En morgon möter hon… ett lik. Hon utforskar floden och invånarna närmast, och hittar både underliga odlare och tecken på trafficking. Aningen råddig intrig, men det gör inget, hon är så fruktansvärt bra på stämning och miljö.

”Någon annans skuld” (Minotaur)
Sarah Hilary

Första boken i en ny serie. Londonpolisen Marnie Rome åker med en kollega på ett rutinärende till en kvinnojour, varpå de kliver in och ser ett mord begås. Solklart fall, alltså – men hur gick det egentligen till? Det visar sig vara långt mer komplicerat än det såg ut att vara.

”Låt den onde sova” (Forum)
John Vernon

Tredje boken om Dave Gurney, en pensionerad polis som saknar sitt gamla jobb och blir rätt deprimerad. Men han ställer upp för en ung kvinna som ska intervjua anhöriga till en seriemördare, för kvinnan har problem med expojkvännen. Eller är det någon annan som jagar henne?

”Jonny Liljas skuld” (Damm)
Olle Lönnaeus

Det är ingen bra kombination att vara både polis och spelberoende, upptäcker Jonny Lilja som spelar bort sitt äktenskap och allt mer av sin heder. Till slut vill han bara dö, men upptäcker i stället ett självmord, eller möjligen mord, eller möjligen seriemord. Han balanserar mellan att vara en bra polis och att vara i en maffiaboss händer.

”Glaskroppar” (Ordfront)
Erik Axl Sund

Riktigt udda och skicklig deckare av författarna till trilogin ”Victoria Bergmans svaghet”, som här påbörjar en ny trilogi. Polisen Jens Hurtig börjar se ett samband mellan en rad ungdomar som har begått självmord: de har alla lyssnat på samma band, en anonym musiker som kallar sig Hunger.

”Fågelmannen” (Modernista)
Mo Hayder

Känsliga läsare varnas: brittiska Mo Hayder är rätt blodig. Första boken om kriminalaren Jack Cafferty, som jagar en seriemördare. Mycket elegant konstruerad intrig där man även får följa seriemördaren och se hur nära polisen är då och då. Lösningen ser ut att komma alldeles för tidigt, men då vänder historien överraskande. Återutgivning (gavs även ut 2002).

”Dödsstigen” (Massolit)
Sara Blaedel

Åttonde boken om den danska polisen Louise Rick, som åtminstone jag har missat tidigare. Och nu är hon svår att få tag på i Sverige, vilket är synd: det är ruggigt spännande med asatro och blot i djupa danska skogar. En tonåring har försvunnit från Hvalsö, där Louise Rick växte upp och inte stannade en minut längre en nödvändigt.

”Den stumma flickan” (Norstedts)
Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt

I ett hus i Värmland hittas en ihjälskjuten familj: föräldrar och två söner. Riksmordkommissionen kommer dit och upptäcker att det nog har funnits ytterligare en person i huset, förutom familjen och mördaren. Vilket mördaren också inser. Ska mördaren eller polisen hitta den flyende flickan först? Ska flickan hinna berätta vem mördaren är? Fjärde boken om Sebastian Bergman och hans kollegor.

”Medan mörkret faller” (Historiska media)
Anna Lihammer

Skicklig debutroman om Sverige 1934, när en rasbiologiskt inriktad anatomiforskare hittas mördad i likkällaren till Anatomiska institutionen i Uppsala. En deckarduo från Stockholm, överklassaren Carl Hell och polissystern Maria Gustavsson, kommer för att utreda. Bra historieskildring och spännande deckarhistoria.

”Bortfall” (Alfabeta)
Ingrid Hedström

Ny deckarserie om diplomaten Astrid Sammils, som återvänder till sin släktgård i Dalarna efter en sällsynt otrevlig krock mellan jobb och privatliv. I Dalarna försvann en trettonåring för trettio år sedan, och Astrid hittar spår som tyder på att hennes morbror var inblandad. Parallellt berättar Ingrid Hedström om en rumänsk läkare som testar läkemedel men upptäcker att patienterna… försvinner.

”Straffa och låta dö” (Norstedts)
Mats Olsson

Oväntad skojig deckardebut av Expressenjournalisten, om en frilansande kvällstidningsjournalist som råkar upptäcka att en känd musiker ligger redlös i en säng med en död kvinna. Dödsfallet visar sig vara kopplat till BDSM-kretsar där journalisten själv brukar hänga. Roliga oneliners, mycket svenskt och stor kärlek till deckargenren (särskilt Sjöwall/Wahlöö).

”Slaktmånad” (Ordfront)
Lars Pettersson

Andra boken om Anna Magnusson, åklagare på halvtid i Härnösand och renägare på halvtid i Kautokeino. Ett gruvbolag vill öppna en gammal gruva igen, riksintressen står mot samernas liv, och plötsligt blir en svensk statssekreterare skjuten av någon som uppenbarligen är en skicklig skytt.

”Gökens rop” (Wahlström & Widstrand)
Robert Galbraith

Harry Potterförfattaren J K Rowlings deckardebut är visserligen rätt långrandig när hon ska referera förhör, men deckarduon är bra. Cormoran Strike är en rätt sunkig krigsveteran som bor på kontoret eftersom det har tagit slut med sambon – en klassisk sliten detektiv. Medan sekreteraren Robin är en pigg flicka, som Agatha Christies gamla hjältinnor, som gärna vågar sig på nya arbetsuppgifter.

”Jakthundarna” (Lind & co)
Jörn Lier Horst

Först var jag rätt skakad av det trista språket. Men berättelsen tar sig. Polisen William Wisting anklagas för att ha förfalskat bevis för sjutton år sedan när en flickmördare skulle tas fast, och blir avstängd från sitt arbete. Tillsammans med sin dotter, som är journalist, börjar han söka sanningen. Varpå ytterligare en flicka försvinner.

”Granne med döden” (Modernista)
Alex Marwood

Här ska VERKLIGEN känsliga läsare varnas, här har även garvade deckarkritiker inte klarat att läsa klart! Men gör man det så är den faktiskt förvånansvärt charmig. Ett sunkigt hus i en Londonförort med en ondskefull hyresvärd och ett antal hyresgäster som har mer eller mindre skumma saker för sig. Och så börjar en obehaglig lukt sprida sig.

”Svart gryning” (Norstedts)
Cilla och Rolf Börjlind

Tredje deckaren om den före detta polisen och före detta uteliggaren Tom Stilton och den unga polisen Olivia Rönning, och den hittills bästa. Bra tempo i historien som börjar i Höganäs och fortsätter uppåt landet. Någon mördar barn. Är det rasism? Eller finns det andra skäl?

”Offer utan ansikte” (Forum)
Stefan Ahnhem

Spännande svensk debutdeckare om polisen Fabian Risk som flyttar tillbaka till Helsingborg med sin familj. Egentligen ska han ha semester, men ett mord begås som verkar uppenbart kopplat till hans egen gamla skolklass. En träslöjdslärare hittas mördad i skolan. Väl berättad, och att handlingen ligger lite för nära teveserien ”Bron” är bara en olycklig slump.

”Det röda arvet” (Norstedts)
Henrik Berggren

En svensk forskare sitter i godan ro på Riksarkivet och rotar i papper om en gammal svensk socialdemokratisk politiker, när det dyker upp en kvinnlig irländsk journalist som letar efter fakta om en irländsk politiker. Båda politikerna var med som frivilliga i spanska inbördeskriget, och gradvis framkommer att något hände där som fortfarande är rätt brännbart. (Här är jag jävig, jag känner Henrik Berggren som arbetat på DN – men det ÄR en spännade deckare!)

”Den bittra pajens sötma” (Lind & co)
Alan Bradley

En ny Agatha Christie, säger förlaget, men det ska man inte tro på. Tvärtom är det här originellt och roligt, om elvaåriga Flavia de Luce som är besatt av kemi, försöker förgifta sin dumma storasyster och hittar ett lik i trädgården utanför den risiga herrgård där hon bor. Varpå hennes pappa blir anklagad.

”I död och lust” (Lind & co)
Elizabeth Haynes

Traditionell deckare (det trodde man inte efter ”Glöm inte att låsa”) om en polisutredning  där en ung kvinna har blivit mördad i en liten by. Samtidigt dör en annan kvinna i byn i en märklig olycka. Polisen Louisa Smith leder ett stökigt utredningsteam som letar sig fram genom byns snåriga relationer.

”Brända broar” (Alfabeta)
Val McDermid

Det konstigaste är att Val McDermid faktiskt lyckas litegrand varje gång: hon får liv i sin gamla ska-de-ska-de-inte-historia om psykologen Tony Hill och polisen Carol Jordan, som sårar varandra och nästan dör i varenda bok. Carol har slutat som polis, men när en seriemördare tycks gå lös som mördar kvinnor som ser ut som hon, vad ska hon göra? Särskilt när Tony Hill blir huvudmisstänkt.

”Lotus Blues” (Piratförlaget)
Kristina Ohlsson

Något helt annat än Kristina Ohlssons tidigare deckare: detta är en kärleksfull och välskriven hommage till den hårdkokta amerikanska deckargenren. En mystisk man kliver in till en Stockholmsadvokat och vill att advokaten ska få hans syster friad från mordanklagelser. Tyvärr erkände ju systern morden och tog livet av sig, så oddsen verkar inte över sig bra. Men advokaten blir intresserad och börjar göra efterforskningar, varpå han snart hamnar i Texas.

”Inga kelgrisar, inga styvbarn” (Kalla Kulor förlag)
Cia Sigesgård

Inte heller något för känsliga läsare, här är det så slabbigt att man stundtals mår ganska illa. I ett hyreshus i en Stockholmsförort bor en gammal kvinna med sin vuxne son, två barn med föräldrar som bara bråkar, en ensam äldre man och en ensam ung kvinna. Den gamla kvinnan får herrbesök av ett sällsynt obehagligt slag.