Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

Lotta Olsson: Kulturarvet som ständigt förändras

Det kommer ut förvånansvärt mycket nya sagosamlingar, och jag är lätt misstänksam när jag börjar läsa dem: hur mycket är i modernt nit borttvättat av sagornas våld och ondska, hur mycket har slätats över så att ursprungssagan knappt går att urskilja längre? Får undersköna prinsessor sova i väntan på att prinsen ska väcka dem med en kyss, blir Hans och Greta övergivna i skogen av sina föräldrar?

Tips på tio sagoböcker här.

Det är ju viktigt med sagornas innehåll. Det ska faktiskt vara blod och död, häxor som vill äta upp barn och hämndlystna féer. Sagan ska få vara full av arketyper, där känslorna uttrycks genom våldsamma kast.

Det finns folksagor, konstsagor, myter och gudasagor. Det finns också gamla klassiker som håller på att bli till sagor, återberättade generation efter generation.

Fungerar de ens? Är det inte bara obegripligheter kvar numera?

Men det blir lite snopet. Jag som tänkte klaga över upprörande moderna ändringar skrattar i stället förnöjt över roliga nytolkningar. Och sagorna har ju alltid omtolkats, inser jag, för varje ny generation. Så var det självfallet under den tid när folksagorna traderades muntligt, och så är det fortfarande i vår skriftbaserade tid.

Däremot funderar jag en del över läsåldrarna. De nya sagosamlingarna är till största delen gjorda för att högläsas för yngre barn, upp till tolv år. Bra, förstås, klart man ska lära sig sagorna tidigt.

Men textmängden blir för liten för att sagans alla delar ska komma till sin rätt. Dessutom är det först när barnen upptäcker datorspelen och filmer som de verkligen behöver förstå var alla figurer kommer ifrån. Jag skulle vilja se nya versioner för tonåringar och vuxna.

För all del. Det är ändå viktigast att sagorna finns tillgängliga för alla nya generationer. De är en väsentlig del av kulturarvet, därtill viktiga psykologiska symbolsagor. Kanske behövs sagorna till och med extra mycket när de, som nu, verkar vara långt från vår samtid. Drakarna finns ju kvar, även om de har ändrat utseende.