Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Läs klassikerna i nyutgåva

Författaren Eyvind Johnson (1900–1976) fick 1974 dela Nobelpriset i litteratur med Harry Martinson.
Författaren Eyvind Johnson (1900–1976) fick 1974 dela Nobelpriset i litteratur med Harry Martinson. Other: Åke Malmström

Eyvind Johnson, Fredrika Bremer, F Scott Fitzgerald, Jules Verne och en massa andra. Lotta Olsson läser klassiker som bara blir bättre.

Alla böcker man vill ha går inte att härbärgera i en vanlig bostad, det är bara att inse. Tro mig, jag har försökt. Vad ska man rensa bort?

Hos mig ryker klassikerna först, och då känner jag mig alltid som ”Diskkasterskan” i Gittan Jönssons målning: glatt kastar jag dyrbarheter. Fast böckerna går som tur är inte i kras utan brukar landa hos Myrorna, varifrån jag sen bär hem en kasse med andra böcker som är misstänkt lika några jag lämnade bort förra året. Välkomna hem igen! Myrorna och jag har delad vårdnad om en del böcker.

Klassiker finns tack och lov oftast på bibliotek, och dyker ständigt upp i nyutgåvor, i vackra band eller spännande nyöversättningar. Det där har förbryllat mig i åratal. Hur kan det löna sig? Finns det tillräckligt många köpare? Ja kanske, Stockholms stadsbibliotek har valt ”Grupp Krilon” till ”Stockholm läser” i år och nya ”Jorden runt på åttio dagar” var ju ovanligt snygg. Det kanske går ändå.

En del utgivningar får litteraturstöd från kulturrådet, som är noga med att stödja det som börjar bli svåråtkomligt. Men en del är ren utgivarglädje, böcker som förläggarna själva älskar.

Somliga klassiker blir svårgenomträngliga med åren, men för egen del upptäcker jag att de har blivit mer lättlästa nu än de någonsin varit tidigare. Hur kommer det sig?

Jag misstänker att jag var för ung förra gången, när jag som tonåring entusiastiskt kastade mig över allt som påstods vara bra. En hel del läste jag fullständigt oförstående och avfärdade som tråkigt. Nu läser jag om ”Den store Gatsby” och blir alldeles tagen. Några böcker förstår man bättre med åren, när sorger och misslyckanden ingår i erfarenheterna. 

Det finns klassiker som ger en bra bild av en annan tid och hur vår värld har ändrats sedan dess, men de flesta berättar just bara om människor. Och vi är oss ganska lika i alla tider, vilket är märkligt trösterikt.

Det självklara är förstås att gå till biblioteket, men om man har internetuppkoppling kan man läsa många böcker på nätet. Biblioteken har åtskilliga e-böcker, och såväl i Sverige som internationellt finns det olika bra gratissajter med klassiska texter, till exempel på litteraturbanken.se.

***

9 NYLIGEN ÅTERUTGIVNA KLASSIKER

Eyvind Johnson: ”Grupp Krilon”

Bonnierpocket

Jag har försökt läsa ”Grupp Krilon” flera gånger, men varje gång stupat på Johannes Krilons evighetslånga promenad i början av boken, när han traskar över isen.

Men den här gången kämpar jag mig tappert igenom den mångordiga inledningen och får min belöning: Eyvind Johnson är så bra att man tappar andan när han berättar om samtalsgruppen hemma hos Krilon, de sex olika männen som möts och diskuterar idéer och tankar. Sen går de alla hem till sina vanliga liv, där idéerna möter verkligheten och vardagslivet. Det är egentligen då som ”Grupp Krilon” blir som bäst, när Odenarp sitter och blir irriterad över sonen som inte vill äta blodpudding, när Frid ligger sömnlös om natten.

”Grupp Krilon” kom ut under andra världskriget, och är stundom outhärdligt allegorisk. Man kan läsa den så: som världspolitik, där männen är ynkliga länder som inte vågar stötta den som råkar illa ut. Men Eyvind Johnson är bäst när han låter männen växa från symboler till riktiga, vilsna människor, som inte vet hur de ska ställa sig rätt i såväl vardag som krislägen. 

Han fick rätt blek kritik för ”Grupp Krilon” (de andra delarna är ”Krilons resa” och ”Krilon själv”) trots att han var en av Sveriges allra främsta författare. Sten Selander i Svenska Dagbladet muttrade om ”långa döda avsnitt” och ”väldig överbyggnad”, och i Dagens Nyheter skrev signaturen I.H. att Eyvind Johnson ”varit alltför vred för att kunna ha riktigt roligt”. Men efter hand växte respekten för det myllriga, mångordiga verket: …livets egen utförlighet, vardagens plockighet och söndagens långsamma gång” skrev Olle Holmberg (DN 6/12 1943) och Vilhelm Moberg framhöll Krilonböckerna som den svenska diktens ”främsta historiska dokument från andra världskrigets skede” i en hyllning till Eyvind Johnson inför hans femtioårsdag den 29 juli 1950.

Selma Lagerlöf skrev sin debutroman ”Gösta Berlings saga” 1891.
Selma Lagerlöf skrev sin debutroman ”Gösta Berlings saga” 1891. Foto: TT

Selma Lagerlöf: ”Gösta Berlings saga”

Modernista

Selma Lagerlöf är förhållandevis underskattad, även om hennes böcker är välkända. Hon är en av våra bästa svenska författare, mästerlig på att berätta spökhistorier (som en värmländsk korsning mellan Astrid Lindgren och Stephen King), och det finns en del sådana inslag även i denna debutroman (!) från 1891 om hur kavaljererna på Ekeby sluter förbund med djävulen själv, Sintram, för att bli av med den bossiga Majorskan. Gösta Berling, den nersupne prästen, är en av kavaljererna. 

Voltaire: ”Candide eller Optimismen”

Översättning Marie Berthelius

Bakhåll

Den oskuldsfulle Candide ger sig ut i denna den bästa av världar, åtminstone enligt hans vän och gamla magister Pangloss som är en optimistisk filosof. Men kan människan vara optimist? Är världen god? De möter våld, girighet, krig och övergrepp och en hel radda förfärliga personer. Till slut ger Candide upp, gifter sig med sin Kunigunda (som blivit gammal, tjock och ful) och bestämmer sig för att odla sin trädgård i stället.

Karin Boye: ”Kris”

Lindelöws

Febrig roman om Malin Forst som går på lärarutbildning och drabbas av en allvarlig livskris och en förälskelse. Det är ingen lätt läsning, det är en fragmentarisk, frenetisk krisdagbok med experimentella inslag, som i första hand kämpar med det inre livet och själens frälsning, om vad Gud vill och vad människan vill själv. I den här vackra utgåvan finns även några av hennes dikter, två förord (ett av Lennart Koskinen, ett av Birgitta Holm), flera brev och ett citat av Harry Martinson.

Robert Louis Stevenson: ”Dr Jekyll & mr Hyde”

Översättning Jakob Gunnarsson

Modernista

Oväntat bra, trots att den går att sammanfatta så enkelt: människans goda och dåliga sidor. Doktor Jekyll är en snäll, vänlig och hjälpsam människa som tycks ha kommit i dåligt sällskap. Han har skrivit ett testamente till förmån för den ruggige Edward Hyde, som Jekylls vän Utterson har sett bete sig illa. Varför har Jekyll hamnat i klorna på Hyde? Klassisk psykoanalytisk historia om personlighetens olika sidor och monstret inom oss.

Jules Verne: ”Jorden runt på 80 dagar”

Översättning Jakob Gunnarsson

Modernista

Phileas Fogg slår vad med en kompis om att det går att åka jorden runt på åttio dagar, tar med sig sin tjänare Passepartout och trasslar sig runt jorden med huvudsakligen järnväg och ångbåt. I hälarna har de en ilsken detektiv som tror att Fogg har begått ett rån. Det är intressant att läsa den här historien i dag och tänka på dagens klimathot och flygskam: här ser man hur bra naturen klarade sig när bara de riktigt rika kunde resa.

Scott Fitzgerald: ”Den store Gatsby”

Översättning Christian Ekvall

Novapress (Bakhåll)

Obarmhärtig skildring av de rikas meningslösa, likgiltiga liv. Nick Carraway kommer till Long Island och hyr ett hus, granne med Jay Gatsby som ordnar överdådiga fester. Men vem är han, Gatsby? Han visar sig ha en historia i flera lager, och det blir allt sorgligare. Det finns äkta kärlek och obrottslig lojalitet, men det är inte den som vinner i längden. Filmad åtskilliga gånger, men då blir den mest tjusig. Läs boken i stället.

Fredrika Bremer: ”Familjen H***”

Bonnierpocket

Fredrika Bremer är vårt svenska svar på Jane Austen (inte riktigt lika bra, förstås, men rolig): hon berättar skenbart enkla historier om romantik och äktenskap så att man ser hur det var i verkligheten. I familjen H ska Emilia gifta sig, och allt är frid och fröjd, men Emilia är tveksam. För den man gifter sig med är man fast med för livet, och det är en annan sorts liv än det man vuxit upp i. Emilias syster slår upp sin förlovning, och brodern blir kär i fel kvinna.

John Steinbeck: ”En underbar torsdag”

Översättning Einar Heckscher

Lindelöws

Fortsättningen på ”Det stora kalaset” (som också finns i fin nyutgåva) är inte lika bra, men högst läsvärd. Det luktar solskenshistoria lång väg när dagdrivarna tillsammans med bordellmamman ska försöka gifta bort Doc med en ung prostituerad, men John Steinbeck kantar sin historia med människoöden och misslyckanden så att man sträcker vapen: en värld där tiggare och lodisar är riktiga människor, bara en sån sak!

Fler boktips från Lotta Olsson 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.