Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Mer kort än gott när nytt förlag satsar på den digitala kortromanen

Kan Bonnier Bookery bli den digitala motsvarigheten till pappersbokförlaget Novellix?

Allt fler förlag etablerar sig på ljud- och e-bokmarknaden. Det handlar inte längre enbart om att ge ut befintliga boktitlar i andra format; förlagen har också börjat ge ut nya titlar i första hand som e- eller ljudböcker. Följetongen har återuppstått i en ny form, och blir böckerna framgångsrika ges de också ut som pappersböcker.

Det största förlaget är Storytel, följt av Nextory och BookBeat. Läsarna köper abonnemang där de får obegränsad tillgång till förlagets alla böcker, och tekniken medger nu även att läsaren kan växla mellan att läsa på skärm och att lyssna.

Det är en marknad som växer, även om den överväldigande majoriteten läsare fortfarande trivs bäst med pappersböcker.

Men litteraturen hittar nya former och nya läsare genom e- och ljudboksförlagen, och nu har ett nytt förlag dykt upp: Bonnier Bookery satsar på helt nyskrivna kortromaner och noveller av kända författare, och här ska man även samla författarna kring gemensamma teman. I februari kommer Anna Jansson, Malin Persson Giolito och Jonas Bonnier med varsin historia om terrorism.

Katarina Wennstam vrider skickligt perspektiven så att historien blir en helt annan än man tror

Men först kommer två helt andra berättelser. ”Swedish Love” av Johan Theorin (inläst av Johanna Lazcano) är en kortroman på 101 sidor om en porrfilmsinspelning i ett stort hus långt ute på landsbygden. Den medelålders porrfilmsregissören Ted har hittat en ny marknad på nätet och lockar tittare med gamla porrfilmsstjärnor med jättebröst, tillsammans med alldeles nya, unga flickor som inte vet vad de ger sig in på. Det blir ett modstulet litet kammarspel om makt, och Johan Theorin är en lysande författare. Men ändå blir det något snopet över händelseutvecklingen, som om berättelsen är aningen för kort för sitt eget bästa.

Formen passar bättre för Katarina Wennstam, vars ”Shirins första fall” (inläst av Alexandra Rapaport) är både kortare och snärtigare. En ensam kvinna åker på semester i Stockholms skärgård, till ett hyrt hus som hon aldrig har sett förut. Plötsligt står det någon utanför fönstret i kvällsmörkret. Katarina Wennstam vrider skickligt perspektiven så att historien blir en helt annan än man tror, och ställer som hon brukar en rad obehagliga frågor om vad vi definierar som brott. Finns det fler små vidriga övergrepp som vi brukar vifta bort som charmiga inslag i umgängeskulturen?

Kanske kan Bonnier Bookery bli den digitala motsvarigheten till pappersbokförlaget Novellix, som mot alla odds gett ut vackra noveller i sex år. Kanske inte. Men det görs i alla fall en hel del roliga experiment i bokbranschen.

 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.