Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Mörkret som är både skräck och möjlighet

Det har blivit augusti, och nätterna är mörkare igen. Visst är det stor skillnad?

Juninätternas gäckande ljusspel och korta skugga motas bort av ett allt längre sammetsmörker, sommarens rastlösa iver är över. Ett av de första hösttecknen är de där mörka nätterna, och själv välkomnar jag dem alltid trots att det är sommarens slut: den djupa vilan nattetid har kommit tillbaka, man kan rulla ihop sig under täcket och sova lugnt utan att störas av glittrande solstrålar som listar sig in under gardinkanten när det fortfarande borde vara mitt i natten.

Natten är det första fria och stundtals skrämmande område som barn möter i sitt liv, och den fortsätter att vara en gåta hela våra liv. Vad händer när man sover? Vad pågår i drömmen? Varför sover vi människor så mycket? Vad betyder sömnen, och varför är den så livsavgörande? Vad betyder våra drömmar, och hur kan de ibland skrämma slag på oss? Och förstås: vad döljer sig i mörkret?

Världen förändras varje gång ljuset försvinner. Ljuden blir annorlunda, främmande och svåra att identifiera. ”Natten skruvar upp de små, små ljuden på HÖGSTA volym”, konstaterar Max i Louise Greigs och Ashling Lindsays ”Nattlådan”. Alla föremål blir främmandegjorda.

Det är ingen tillfällighet att monstren kryper fram i skydd av mörkret, för sömnen är okontrollerbar och drömmarna driver vart de vill. Ibland flyger vi, som i Hannah Arnesens bok, ibland kommer i stället övergivenhet och förtvivlan krypande, som i Elena Ferrantes bok.

Natten är både skrämmande, trygg och annorlunda. Den kan vara förtvivlat ensam, som när mumintrollet i Tove Janssons ”Trollvinter” är övergivet i en mörk, tyst värld, och den kan bli något helt annat och en ny frihet, som mumintrollet upptäcker vartefter. Om natten finns inte dagens gränser, och det är då man kan våga prova allt det där som inte riktigt törs ta form i det obarmhärtiga dagsljuset.

Och ytterligare en nattbok

Missa inte heller ”Nachts” av årets Almapristagare Wolf Erlbruch, om barnet som vill veta hur natten ser ut och får följa med sin sömniga pappa på promenad. Fast pappan ser ju inte allt det där som barnet ser.”

Nachts” finns inte på svenska (än), men läs den på tyska, för det är bilderna som är geniala.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.