Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

Lotta Olsson: Nästan bara bilderböcker – hur tänkte juryn egentligen?

Augustpriset till barn- och ungdomslitteratur har alltid varit svårt. Hur ska man kunna jämföra så olika genrer som bilderböcker, böcker för nybörjarläsare, slukarböcker och ungdomsböcker, skönlitteratur, poesi och fakta? Juryn brukar hjälplöst sprida sina gracer någorlunda representativt.

Så har man inte gjort i år, när fem av de nominerade är bilderböcker. Det är… ska vi säga: originellt? Är det ett raseriutbrott över det omöjliga uppdraget? För all del, nog finns det skäl för en hyllning till svensk bilderbokskonst, som förvisso är svårslagbar just nu: experimentell, nyskapande och på mycket hög nivå.

Om vi nu förutsätter att priset enbart ska ägnas åt bilderböcker saknar jag förstås Thomas och Anna-Clara Tidholms ovanliga berättelse "Det var en gång en räv som sprang i skogen" och faktaboken "Min fjärilsbok" av Emma Tinnert och Stefan Casta.

Men betyder detta att det inte har kommit något exceptionellt bra i andra genrer? Naturligtvis inte. Det vore intressant att höra hur juryn tänkte när de åsidosatte närapå allt som skrivits för äldre barn och ungdomar.