Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Tipsa barnen om alla sorters litteratur

Läsvärt för barn och unga men även för vuxna: ”Så funkar Sverige”, ”Ögat – 13 korta skräckhistorier” samt ”Ödesryttarna – Jorvik kallar”.
Läsvärt för barn och unga men även för vuxna: ”Så funkar Sverige”, ”Ögat – 13 korta skräckhistorier” samt ”Ödesryttarna – Jorvik kallar”.

KRÖNIKA. Nu är höstterminen i gång och samma uppmaning som vanligt kommer: Barnen måste läsa mer!

Sant. Den som vill klara sig bra i skolan behöver kunna ta till sig stora mängder text, den som så småningom vill ha ett bra arbete behöver kunna uttrycka sig såväl muntligt som skriftligt. Den som bara vill klara livhanken behöver kunna läsa och förstå lagar och avtal. Och formulera sina egna tankar både för sig själv och andra.

Läs mer: Nio barnbokstips i ovanliga genrer 

Varför läser inte barn mer? För att deras vuxna hänger framför Netflix när de är hemma, förstås. Barn gör som vuxna gör.

Det finns också, vilket regeringens läsdelegation påpekade i våras, ett antal åtgärder som alla vet skulle hjälpa. Men som ännu inte vidtas överallt. En del barnbibliotekarier, svensklärare och även föräldrar är extremt kunniga om barn- och ungdomslitteratur. Men många vet alldeles för lite. Barn- och ungdomslitteratur är inte en obligatorisk del av utbildningen ens för barnbibliotekarier, skolbibliotekarier och svensklärare.

Vi behöver vidga våra referensramar och lyfta fram alla sorters böcker – allt som kan få en presumtiv läsare intresserad.

Det ges ut många nya böcker som stämmer med barnens intressen i dag, men hur ska böckerna nå fram till sina läsare när de vuxna inte känner till dem?

Det är ett av problemen. Ett annat är att de flesta av oss som arbetar med böcker gör det för att vi älskar skönlitteratur, och inte når fram till dem som skulle uppskatta andra genrer.

Vi behöver vidga våra referensramar och lyfta fram alla sorters böcker: faktaböcker, poesi, manualer, självhjälpsböcker, ljudböcker, fan fiction på nätet – allt som kan få en presumtiv läsare intresserad. Läs respektlöst! Läs vad som helst och hur som helst, bara det funkar: i mobilen, i vackra gamla skinnband (gå på loppis och antikvariat!) eller i datorn. Läs högt för varandra eller lyssna på en ljudbok. Titta på sajter som barnensbibliotek.se, få lästips från bibliotek och appar (det finns, sök på Kulturrådet). Ladda ner biblioteksböcker i barnens mobiler via gratisappen Biblio eller skaffa ljudboksabonnemang där barnen kan välja om de vill lyssna eller läsa.

Språket är en underskattad maktfaktor, som är alldeles för viktig för att man ska lämna något sätt oprövat.

Här hittar du bra läsning

Bra sajter för lästips: bibliotekens egna sajter, barnensbibliotek.se (vänder sig till barn).

Bra gratisappar för lästips: bibliotekens Biblio, Barn- och ungdomsbokskatalogen (sök på Kulturrådet) och Läs Högt! (sök på Kulturrådet).

Skaffa ljudboksabonnemang: då kan barnen välja om de vill lyssna eller läsa i mobilen (man kan byta var som helst i boken; lyssna en stund och läsa en stund).

Tjata inte på barnen, är ett av de tips som läsförståelseforskaren Barbro Westlund kommer med

Läs högt för barnen så långt upp i åldrarna som möjligt, och läs moderna böcker, sa läsambassadören Johanna Lindbäck och jag, Lotta Olsson, när vi samlade tips för ett par år sedan

Fast man bör också testa de stora klassikerna, det finns åtskilliga pärlor där! Dagens Nyheters barnbokskritiker gjorde en lista över barnboksklassiker för tio år sedan. 

Barnböcker har längre livslängd än vuxenböcker. Läs gamla recensioner på dn.se 

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.